Ha van valami, ami napjainkban aktuális: futás a békéért

2022. február 22.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács 2006 óta minden év februárjában rendezi meg a CISM Day Run elnevezésű futóversenyét a tagországok részvételével. A Miskolci Egyetemmel együttműködő Magyar Honvédség is csatlakozott az eseményhez.

 

Pénteken a 10. Majthényi Károly Területvédelmi Zászlóalj és a miskolci Honvédségi Toborzó Iroda állományának tagjai vettek részt a futáson a Miskolci Atlétikai Centrum futópályáján. Hozzájuk csatlakoztak a Bláthy Ottó Villamosipari Technikum diákjai is.

A Nemzetközi Katonai Sporttanács 1948. február 18-án alakult meg, ennek emlékére rendezik a tömegsport eseményt. Ilyenkor több százezren vesznek részt a futáson világszerte.

Egyik legfontosabb célja a kezdeményezésnek, hogy felhívja a figyelmet a sport jelentőségére, amely megkerülhetetlen alapja a katonai hivatásnak. Ezen túl pedig az is lényeges üzenete, hogy ha egy rövid időre is, de kapcsolatot teremtsen a különböző nemzetközi szervezetek, civil kezdeményezések között a „Béke és barátság a sporton keresztül” jelmondat égisze alatt.

Milyen jó is lenne, ha egy-egy ilyen futással lehetne rendezni a különböző fegyveres konfliktusokat!