A „Bio nyersanyag termékskála kialakítása - lokális technológiai sor figyelembe vételével - hasznosíthatósági vizsgálatok üzemi körülmények optimalizálásával" GINOP-2.2.1-15-2017-00069

2022. március 2.

Hamarosan befejeződik a „Bio nyersanyag termékskála kialakítása lokális technológiai sor figyelembe vételével - hasznosíthatósági vizsgálatok üzemi körülmények optimalizálásával” GINOP-2.2.1-15-2017-00069 K+F Projekt. A Projekt konzorciumának vezetője a Dunántúli Regionális Vízművek, partnere Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet. A Projekt összköltsége 530.486.486 Ft; támogatási összege 353.586.486 Ft.

 

A projekt célja a települési szennyvíziszap mint biomassza-nyersanyag, továbbá egyéb bio-adalékanyagok felhasználásával a mezőgazdaságban és energiaiparban egyaránt kiemelkedően hasznosítható termékportfólió, innovatív termék/termékek létrehozása a körforgásos gazdaság megteremtése jegyében.

A Miskolci Egyetem részéről tíz kutató, köztük a Gépészmérnöki és Informatikai Kar és a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatói; valamint négy junior kutató és négy egyetemi hallgató sikeresen vett részt a Projekt kimunkálásában.

 

 

2022. február 25-én Siófokon megtartották a Projekt zárórendezvényét. A Miskolci Egyetemen kifejlesztett innovatív eljárás és berendezésről, technológiai fejlesztésekről Dr. Bokányi Ljudmilla egyetemi docens, projekt-vezető (a képen) tartott átfogó előadást.

A Projekt egy eklatáns példája az ipar és a tudomány gyümölcsöző, szinergiát hozó együttműködésének.