Uniós sikertörténet Miskolcról

2022. március 7.

A lányok természettudományos érdeklődésének felkeltése fontos és komoly célja a Miskolci Egyetemnek is. Nem véletlen a műszaki karok ezirányú erőfeszítése. A Műszaki Földtudományi Kar egy európai programban is részt vesz ennek érdekében. Az érintett projekt rangos címet nyert el.

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) és ennek Nyersanyag Szekcója (EIT RawMaterials) támogatja az úgynevezett  ENGIE projektet, amelynek célja a középiskolás (13-18 éves) korú lányok érdeklődésének felkeltése a földtudományok és a hozzájuk kapcsolódó mérnöki tudományok iránt.

Annak érdekében dolgoznak, hogy a nemek közötti egyensúly javuljon ezeken a területeken.

A projekt 21 európai országból 25 intézmény együttműködésével valósul meg, 2020 januárjában indult, és három évig tart. A projektet a Miskolci Egyetem Ásványtani-Földtani Intézete, személy szerint Dr. Hartai Éva c. egyetemi tanár koordinálja. A projekt Tanácsadó Testületében egy másik miskolci szakember, Dr. Farkas Anna középiskolai tanár (Herman Ottó Gimnázium) is dolgozik.

A közelmúltban a projekt elnyerte az 'EIT Success Story' címet, ami jelentős elismerés, és csak kiemelkedően eredményes tevékenység kaphatja meg. A továbbiakban a projekt kiemelt kommunikációs figyelmet kap az EIT csatornáin keresztül. 

A projekt koordinátorát, Hartai Éva címzetes egyetemi tanárt jelölte a Nyersanyagok Szekciója a ’EIT Women Leadership Award’ díjra. A jelölésről szeptemberben születik majd döntés. Mi természetesen szurkolunk!