Most minden segítség jól jön – gyűlnek az adományok

2022. március 9.

A Miskolci Egyetem és az Universitas Miskolcinensis Alapítvány vezetői közösen ismertették, hogyan segít az intézmény az Ukrajnában kitört háború elől menekülőknek és az országban maradóknak.

 

Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal indított gyűjtés első szállítmánya már el is jutott a rászorulókhoz. Egyben megköszönte minden résztvevőnek a hozzájárulást. Biztatott mindenkit, hogy amennyiben lehetősége van csatlakozzon az akcióhoz.

Az egyetem a tartós élelmiszerek, a higiéniai termékek és a pénzbeli adománygyűjtésen túl természetesen felajánlott szálláshelyeket is, ezeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja országosan. A Tempus Közalapítvány a menekülő fiatalokat segítő ösztöndíjak rendszerét működteti ugyancsak központilag.

Elmondta azt is, hogy népszerűsítik a Híd Kárpátaljáért elnevezésű kormányzati segélyprogramot, és folyamatos kapcsolatban állnak a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával. Számukra március 21-én este 6 órától adománygyűjtő koncertet is szerveznek a Bartók Béla Zeneművészeti Kar belvárosi épületében.

Az egyetem kínál olyan angol nyelvű képzéseket is kínál, amelyekhez bármely Ukrajnában tanuló felsőoktatási diák csatlakozhat, hogy tanulmányai ne szakadjanak meg.

 

Az E/1-es kollégium folyamatban lévő felújításának részeként lecserélték az épületben található ágyakat, a jó állapotúak közül mintegy 100 darabot juttattak el a Baptista Szeretetszolgálaton keresztül olyan helyekre, ahol ezek segíthetnek a háborús menekültek elszállásolásában.

A Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Varga Judit hozzátette, az intézmény példája is mutatja: egy egyetem nem csupán adományokon, hanem az oktatáson keresztül is sokrétű segítséget tud nyújtani.

Kiemelte, hogy a miskolci intézmény is ékes példája a társadalmi összefogásnak: látszik, ahogy egyszerre dobban a magyarok szíve a segítség érdekében.

Ugyanakkor megismételte a kormányzat álláspontját, miszerint nem szabad hirtelen döntéseket és nyilatkozatokat tenni a most kitört háborúval kapcsolatban, a kárpátaljai magyarság védelme érdekében pedig sem katonákat, sem fegyvereket nem fog Magyarország Ukrajna területére szállítani.