Jövőbiztos tréningstúdió robotokkal

2022. március 9.

Robotokkal, VR szemüvegekkel, iPadekkel és laptopokkal felszerelt tréningstúdiót avatott dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. A jövőbiztos egyetemi fejlesztés a felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása érdekében pályázati támogatással valósult meg.

 

 

„Egy olyan helyiségben vagyunk, amely ha röviden szeretnék fogalmazni, csak annyit mondanék: jövőbiztos. És amely teljes mértékben igazodik ahhoz a jövőképhez, amely a modellváltó Miskolci Egyetem esetében a fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának a víziója és a missziója” – fogalmazott Varga Judit, a Miskolci Egyetem fenntartójának, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumának elnöke.

„Hiszen olyan alap- és mesterképzéseket, doktorandusz programokat és továbbképzéseket kínálunk az egyetemen, amelyek támogatják és kiszolgálják azt a keresletet, amely a régiónkban működő ipari vállalatok, ipari szereplők igénye. Amint láthatják ebben a tréningközpontban elsősorban robotikával foglalkozhatnak majd az egyetemi hallgatóink, az ide látogató általános és középiskolás csoportok, de a felnőttképzési programjainkban résztvevők is ” – fogalmazott.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom dinamikája tükröződik az újonnan átadott tréningstúdióban. Elmondta, hogy az egyetem egy olyan, a XXI.század technikai megoldásait felvonultató központot szeretett volna létrehozni, amely az intézmény rövid- és középtávú oktatási, beiskolázási és felnőttképzési céljaival összehangban van.

Az interaktív kijelző, a hangrendszer, a fotóhátterek, a fényképezőgép, az akusztikai panelek lehetővé teszik a magas színvonalú képzés biztosítását a média-, mozgókép- és kommunikáció tanári, illetve vizuális antropológiai képzési programokban, valamint a Matematikai Intézet kurzusaiban. A többi felszerelés, köztük például a Lego robotok, pedig az egyetemre látogató közép- és általános iskolai csoportok számára teszik érdekessé a színes és barátságos teret.

Az új tréningközpont élményalapú tanórák, szakköri foglalkozások vagy nyári táborok megtartására is alkalmas, de felnőttképzési programban, kisebb konferenciák helyszínéül is helyszínül tud szolgáni. A teremben öt darab Lego Education EV3 robot, 12 darab Lego Education WeDo 2.0 robot, 12 darab Lego Education Spike Prime robot, 2 darab Lego Mindstroms és egy darab Lego Boost robot található.