Kis színes diplomáciatörténet a régi aulában

2022. március 10.

Március 17-ig lehet megtekinteni a Külgazdasági és Külügyminisztérium gondozásában álló, „Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak” című vándorkiállítást, amely érdekes áttekintést ad a civil diplomácia egykori és jelenlegi szereplőiről. Ők a tiszteletbeli konzulok.

 

Már az ókorban is ismert volt az intézmény, amely nagyon sokáig a szokásjog alapján működött és koronként változó intenzitással és feladatkörrel bővült. Fontos megjegyezni, hogy a tiszteletbeli konzulok a diplomácia „önkéntesei”, ami azt jelenti, hogy saját vagyonukból áldoztak és áldoznak ma is olyan feladatokra, amely két ország kapcsolatát tovább mélyíthetik – mutatott rá jelentőségükre a megnyitón dr. Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztos.

Elmondta, hogy hosszas kutatómunka előzte meg a vándorkiállítás anyagának összeállítását, amit az is nehezített, hogy első körben alig találtak dokumentumokat a könyvtárakban, levéltárakban különösen a XX. századi tevékenységet tekintve. A második világháború után ugyanis a szovjet érdekszféra alá tartozó országokban megszüntették tevékenységüket.

 

 

Prof. Dr. Szűcs Péter a Miskolci Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese elmondta: az egyetem is nagyon fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatok ápolását annál is inkább, hiszen több száz külföldi diák tanul nálunk, akik mintegy 70 országot képviselnek. Közülük kerülnek ki a Miskolci Egyetem nemzetközi hallgatói nagykövetei, akik ugyancsak jószolgálati feladatokat ellátva segítik az intézmény népszerűsítését külföldön.

Az egyetem korábbi főtitkára, Prof. Dr. Deák Csaba egyetemi tanár maga is tiszteletbeli konzul, aki Finnország és Magyarország kapcsolatát segíti munkájával.

A kiállítás március 17-ig látható a régi aulában.