Hely van és ötlet is lesz: egyetemünk a DAM fejlesztésben

2022. március 11.

Műszaki-környezetvédelmi, jogi, gazdaságfejlesztési tanulmányterv és megoldási javaslatok készülnek az egykori Diósgyőri Acélművek területének fejlesztésére vonatkozóan a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány koordinálásával.

 

Megalakult a projekt csapat a miskolci Diósgyőri Acélmű (DAM) területének fejlesztéséről szóló tanulmány elkészítésére. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány (UMA) 265 millió forint többletforrást kapott tavaly.

Korábban is készültek tanulmánytervek egy-egy meghatározott szempont alapján, de az UMA által koordinált tanulmányterv olyan megoldási javaslatokat tesz le az asztalra idén augusztus végéig, amely biztosítja a továbblépés lehetőségét a területen most is működő cégek számára. A privatizációt követően az egykori LKM területének legnagyobb része, 130 hektár, osztatlan közös tulajdonban maradt. A területnek jelenleg 150 tulajdonosa van. Az egykori DAM területén jelenleg 65 cég működik, 600 főt foglalkoztatnak. Az éves szinten befizetett ingatlanadó mértéke nagyságrendileg többszáz millió forint. Az UMA egyik célja a megoldási javaslatok elkészítésével, hogy a területen működő sikeres vállalkozásokat támogassa a fejlődésben.

Közös érdek, hogy a régió ipara fejlődjék, melyben a vállalkozások, a Miskolci Egyetem (ME), a fenntartó UMA és Miskolc városa is érdekelt. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: „Az egyetem nehézipari környezetre épült, ugyan a képzési struktúra átalakult a rendszerváltás óta, de továbbra is az intézmény legerősebb bázisa a gépészmérnöki, az anyagtudományi és a földtudományi képzés. A kompetenciafejlesztéshez és a piaci alapú fejlődéshez viszont még erősebb iparra van szükség a közelben.”

 

 

Közös érdek, hogy a régió ipara fejlődjék, melyben a vállalkozások, a Miskolci Egyetem (ME), a fenntartó UMA és Miskolc városa is érdekelt. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora hangsúlyozta: az egyetem nehézipari környezetre épült, ugyan a képzési struktúra átalakult az 1980-as évek óta a gazdasági, társadalmi igényekre reagálva, de továbbra is az intézmény meghatározó bázisa a műszaki képzési terület, három karon az alapképzéstől a szakirányú továbbképzésen át a doktori képzéssel bezárólag. A kompetenciafejlesztéshez viszont még erősebb iparra van szükség a közelben, mindehhez az egyetem képzéssel és kutatással hozzá tud járulni.

A készülő tanulmány tartalmáról Hornyák Loránd, a Technológiai- és Tudástranszfer Igazgatóság vezetője elmondta: három részre osztható. Egyrészt jogi átvilágítás, amely arra ad választ, hogy a jelenlegi tulajdonosokat hogyan lehet önálló tulajdoni hányadhoz segíteni. A műszaki-környezetvédelmi áttekintés során építészeti és környezetvédelmi feltárás és dokumentáció történik. A tanulmány gazdasági része szintén a működő tulajdonosok támogatására irányul a szükséges gazdasági iparfejlesztési intézkedések és a gazdaságfejlesztési irányvonalak meghatározásával.

Sikeres külföldi példákat említett Kiss János két, állami támogatással megvalósuló  miskolci fejlesztés miniszterelnöki biztosa. Kiemelte: annak érdekében, hogy a magyar ipar fenn tudja tartani az elmúlt évekre jellemző dinamikus növekedést, folyamatosan újabb elrugaszkodási pontokra van szükség. Ilyen elrugaszkodási pont lehet Miskolcon a régi kohászat üzemi területe. Annál is inkább, mert az egykori nyugat-európai nehézipari központokban is állami támogatással ipari, szolgáltatói központokat alakítottak ki, melyeket folyamatosan fejlesztenek. Hozzátette: megkerülhetetlen és nincs más út, mint az úgynevezett rozsdaövezetek, a korábbi ipari létesítmények területén a meglévő és működő ipari üzemek mellé a legmodernebb ipari technológiák további bevonzása. Ehhez pedig minden szereplő összefogására szükség van. Ezért is örömteli, hogy egy újabb szereplő, a Miskolci Egyetem is színre lép az ügyben a magyar kormány aktív támogatása mellett, fogalmazott a kormánypárti koalíció országgyűlési képviselőjelöltje.

Veres Pál, Miskolci polgármestere, az UMA kuratóriumának tagja azt emelte ki, hogy annak ellenére, hogy korábban számtalan egyeztetés történt, előrelépést nem sikerült elérni. Veres Pál azonban kiemelte: közösen gondolkodhatunk, de ha nincs kormányzati szándék, akkor az összefogás kevés. A feladat komplex, a cél pedig, hogy a jövő iparágai megjelenjenek a területen. Széleskörű összefogás szükséges, a Miskolci Egyetem, a kormányzati, az önkormányzat és a DAM területén működő szereplők közreműködésével, fogalmazott Veres Pál.