Egy kis Kína a Miskolci Egyetemen – kiállítás a kampuszon

2022. március 16.

A miskolci Konfuciusz Intézet együttműködve a Pekingi Vegyipari Egyetemmel és a Budapesti Kínai Kulturális Központtal egyedi kiállítással várja az érdeklődőket az Egyetemvárosban, a főépület földszintjén.

 

A tágas kiállítói térben Kína kultúrájának kiemelkedő elemei tekinthetők meg. Egyrészt a Pekingi Vegyipari Egyetem professzorainak kalligráfiái, másrészt a híres kínai fametszetek lenyomatai láthatók.

 

A kínai képek legyenek azok festmények, kéziratok vagy lenyomatok a hagyományos kínai népművészet legelterjedtebb képi formái. Az alkotásokat legtöbbször a kínai újévkor készítik és helyezik ki. Amellett, hogy növelik az ünnep örömét és jó hangulatát, dekorációs jelleggel is bírnak.

 

 

A kiállítás Taohuawu újévi képei 2006-tól a kínai nemzeti, szellemi kulturális örökségek jegyzékében is szerepelnek. Témájukat tekintve szerencsét és örömöt kifejező szimbólumokat ábrázolnak, a nép életéből vett jeleneteket, színpadi történeteket, virágokat, madarakat rögzítenek, amelyek a hiedelem szerint távol tartják a gonosz erőket.

 

A kiállítás múlt heti megnyitóján az érdeklődő egybegyűlteket az egyetem rektorhelyettese, dr. Szilágyi Roland köszöntötte. Az eseményt megtisztelte jelenlétével és gondolataival Fridrikné Várhegyi Renáta, a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium igazgatója. A kínai érdekeltségű vállalatokat Bodnár László (Ten Pao) és Simon Lajos (Chervon Auto) urak képviselték.

 

A tárlat április végéig tekinthető meg, amelyhez jó szórakozást kívánunk!