Munka közben egy újabb nanotechnológiai egyetemi fejlesztés

2022. március 21.

A Miskolci Egyetem és az AsiaNet Hungary Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság egy évvel ezelőtt újszerű kondenzátor anyagok kifejlesztését és vizsgálatát kezdte meg. A konzorcium – a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatási döntése értelmében – a fejlesztés finanszírozására több mint 71 millió Ft támogatást nyert el.

 

 

A projekt célja olyan nagyhatékonyságú kondenzátor anyagok előállítás módjának a fejlesztése, amely az nemzetközi szakirodalomban és az ipari gyakorlatban is újszerű. Ugyancsak fontos célkitűzés a kutatási eredmények ipari hasznosításának előkészítése az AsiaNet Hungary Kft. bevonásával.

 

A kifejlesztett, előállított nagyhatékonyságú kondenzátorok alkalmasak lesznek megújuló energiaforrások által termelt elektromos energia tárolására, akkumulátorok kiegészítésére. A kondenzátor anyagok az eddig általánosan használtakkal szemben jelentős mennyiségű töltést képesek raktározni, feltöltésük nagyon rövid időigényű, és a megőrzött töltést is rövid idő alatt képesek leadni.

 

Nanocső sematikus rajza

Forrás: wikipedia

 

A fejlesztés során szén alapú nanoanyagokat, így nanocsövet, grafént, karbon nanolemezkéket alkalmazunk. Kutatómunkánk során az indiai partnerrel szoros együttműködésben fogjuk a kondenzátor anyagokat fejleszteni. Az indiai partner, plazmaszórás technikát alkalmazva létrehozza a kondenzátorokat, amelyek mikroszerkezetét a Miskolci Egyetem laboratóriumaiban fogjuk vizsgálni, majd az eredmények alapján javaslatot teszünk az indiai partnernek, amely módosított paraméterek mellett folytatja majd a kondenzátor anyagok előállítását.

 

A továbbiakban a kondenzátor anyagok elektrokémiai tulajdonságainak és az anyagok nano-szerkezetének kapcsolatát fogjuk felderíteni. Az AsiaNet Hungary Kft. szakemberei folyamatosan elemzik a létrejött eredményeket, és javaslatokkal támogatják a kutatást az ipari hasznosítás érdekében. Végül olyan prototípust állítunk majd elő az indiai partner közreműködésével, amelyet az AsiaNet Hungary Kft. közvetlenül hasznosít a megújuló energiára épülő erőművek tervezése során.

 

A projekt legkésőbb 2024 március végén zárul.