Négy új műhely alakul a Gazdaságtudományi Karon az Állami Számvevőszékkel induló közös kutatás révén

2022. március 26.

A két intézmény immár hét éve működik együtt, most új szintre lép a közös munka. A pénteki sajtótájékoztatón az is kiderült, minden ötödik számvevőszéki szakember kötődik az intézményünkhöz.

 

 

A most megalakuló Kutató és Kompetencia Központ azont túl hogy tovább mélyíti a  felek közötti szakmai kapcsolatot, egy olyan transzformáló platformot is létrehoz, amely lehetővé teszi a tudomány és a gyakorlat összefonódását a közjó érdekében - hangzott el a tájékoztatón.

 

Négy területre koncentrál majd a kutatás:

 

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke hangsúlyozta, megtiszteltetés a szervezet számára, hogy a két intézmény az évek óta tartó szakmai együttműködésnek egy új szintjére léphet, létrehozva ezzel egy olyan szövetséget, amelynek eredménye a közpénzügyi értékelésben kiforrott termék lehet.

 

Azt is elmondta: számukra is izgalmas kihívás a kutatás, hiszen a magánszférában jóval egyszerűbb a hatékonyságot vagy az eredményeket kimutatni. A közpénzek felhasználása bonyolultabb rendszer, hiszen nem a profit az elsődleges, annak ellenére, hogy itt is befektetésekről van szó. Az állami szférában jóval komplikáltabb meghatározni, mi számít valódi megtérülésnek. Hozzátette: bíznak abban, hogy a közös munka számukra is új szempontokat, lehetőségeket tárnak majd fel. 

 

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, egyre nagyobb igény mutatkozik az elméleti és a gyakorlati szakemberek közös gondolkodására, hiszen nincs jó elmélet gyakorlat nélkül, és nem születhet jó megoldás a gyakorlatban elméleti megalapozottság hiányában. Hozzátette, az együttműködés alapvetése, hogy csak szilárd értékrendet valló intézményrendszer szolgálhatja a közjót.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy a modellváltó intézmény számára az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy egy olyan új szolgáltatási és képzési palettával jelenjen meg a közszolgáltató szervezetek előtt, amely a közszféra működésének elősegítésével a gazdasági és társadalmi környezet épülését is szolgálja. Hangsúlyozta továbbá, hogy az együttműködés révén egy új publikálási mozgástér is keletkezik, amely alkalmas a közös munka eredményeinek megjelenítésére.