Collegium 48 Konferencia: együttműködésben Kolozsvárral

2022. április 20.

A Miskolci Egyetem Állam-és Jogtudományi Kara és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös hagyományápoló programja a Collegium 48 projekt, amelynek keretében Miskolcon és Kolozsváron is hallgatói konferenciát rendezett a két intézmény. A miskolci rendezvény októberben volt, a kolozsvári néhány hete.

 

Hallgatóink a következő címekkel adtak elő és írtak tanulmányt:

 

  1. Fodor Kitti: Dr. Németh Péter és a fiatalkorúak bírósága
  2. Gáldi Péter: Irk Albert és a kriminál antropológiai iskola
  3. Kovács Adél: Sztehlo Kornél munkássága különös tekintettel „A házassági elválás joga Magyarországon és az erdélyi országrészben" (1890) című munkájára
  4. Laczkó Borbála: Az agrárjog kérdése Novotni Zoltán munkásságban
  5. Leiter Miklós: Bibó István és ifjú Bibó István: A kényszer, a jog és a szabadság a két Bibó életművében
  6. Lengyel Bianka Panna: A német jog hatása Angyal Pál munkásságára
  7. Lengyel Dorina Luca: Dr. Gencsi Samu, avagy az ezerarcú „miskolczi" jogász
  8. Tunyi Mária: Miskolc és Erdély kiemelkedő jogtudósai, avagy hogyan tanuljunk a múlt nagyjaitól
  9. Rási Viktória Eszter: A római jog neves professzorai Eperjesen és Miskolcon
  10. Tóth Dávid Attila: A híres reformkori ügyvéd: Klauzál Gábor

 

A rendezvényen a hallgatók felkészítését koordináló Dr. Lehotay Veronika egyetemi docens és Dr. Varga Zoltán egyetemi docens, tudományos és nemzetközi dékánhelyettes is részt vett.

 

 

A színvonalas konferencián hallgatóink nem csak előadtak, hanem meghallgathatták - a Sapientia EMTE joghallgatóinak felolvasószínházi előadását „Jogtörténeti fordulópontok a 20. századi Erdélyben” címmel.

 

Ezen túl Dr. Veress Emőd, egyetemi tanár „Igazságtalanság-szolgáltatás. Bíróságok a szovjet típusú diktatúra szolgálatában Erdélyben” címmel adott elő, Dr. Kádár Hunor, egyetemi adjunktusA kalapácsos ember - egy kolozsvári sorozatgyilkos”, míg Dr. Kokoly Zsolt, egyetemi adjunktusA jogászképzés története Erdélyben” címmel tartott előadást.

 

A program zárásaként erdélyi (jog)történeti hagyományok nyomába eredtek a résztvevők, sétálhattak Nagybánya régi főterén (Szent István-torony, református templom, pénzverde), meglátogatták a Nagybányai Képtárat, ellátogattak Máramarosszigetre (Grosschmid Béni szülővárosába), az egykori Jogakadémia székhelyére is.