Oázis a Miskolci Egyetemen

2022. április 25.

A Föld Napja alkalmából kizöldült az intézmény régi aulája. Prof. Dr. Palotás Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja álmodta meg az installációt, amit több száz diák jelenlétében adtak át.

 

Aki a Miskolci Egyetem főépületének régi aulájába téved, könnyen képzelheti azt, hogy eltévedt. Telepített kert, Föld körül keringő Hold figyelmeztet mindenkit arra, óvnunk kell környezetünket és a planétát.

Az ötlet, hogy legyen a Föld Napja, 1969-ben látott napvilágot az UNESCO San Franciscoi konferenciáján. Először 1970-ben ünnepelték meg, Magyarországon pedig 1990-ben.

2009-ben Evo Morales egykor bolívíai államfő kzedeményezésére az ENSZ a „Földanya Nemzetközi Napjává” nyilvánította.

A Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között adták át az installációt. Előtte az intézmény rektora és a fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke virágokat ültetett.

Dr. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kuratóriumi elnöke a többi között arról beszélt, hogy kötelességünk őrizni természeti értékeinket, hiszen a Földet unokáinktól csak kölcsönbe kaptuk. A Miskolci Egyetem számtalan képzése - és nemcsak a műszaki karokon – foglalkozik olyan ügyekkel, amelyek a jövőben megoldást jelenthetnek egyrészt a környezeti károk mérséklésére, megszüntetésére, illetve a fenntarthatóság szempontjának érvényesítésére.

Prof. Dr. Horváth Zita rektor pedig azt emelte ki, hogy az egyetem több olyan lépést tett és tesz a jövőben is, amelyek „zöldebbé” teszik az intézményt. Ilyen például a napelempark az A/1-es épület tetején, a műanyag palackok visszaszorítását célzó Flow Water automaták használata, valamint a szelektív hulladékgyűjtés. Nem véletlen ezek után, hogy a Miskolci Egyetem is szerepel azon a globális ezres listán, amely ezen szempontok alapján állít rangsort.

A beszédek után a Bartók Béla Zeneművészeti Kar ütőseit hallhatták az eseményen résztvevők, majd Dr. Pecsmány Péter, a Földrajz- Geoinformatikai Intézet tudományos munkatársa fakadt dalra és tartott rövid előadást a bolygónkról.

Ezt követően megint a zenéé volt a főszerep: a BBZK gitáregyüttese Dr. Papp Sándor dékán vezetésével muzsikált.

Az installáció a tervek szerint május végéig biztosan látható lesz, de könnyen előfordulhat, hogy hosszabb időre zöldül ki a kampusz egykori „főtere”.