Egyetemi értékek: mi, miért és hogyan? – nemzetközi konferenciát tartott Budapesten az Európai Egyetemek Szövetsége

2022. május 3.

A múlt csütörtökön és pénteken megtartott eseményen a Miskolci Egyetem is képviseltette magát, ahol intézményünk együttműködésről szóló szerződést írt alá az UBT Higher Education Institution nevű koszovói egyetemmel. A rendezvény fő célja az volt, hogy az egyetemek képviselői eszmét cserélhessenek arról, merre tart az európai felsőoktatás, milyen kihívásokkal kell szembenéznie.

 

 

Az elmúlt években számos országban nagyszabású, a demokratikus értékekről szóló társadalmi reflexió zajlott le. Az egyetemek számára ez a fejlődés azt jelenti, hogy különös figyelmet kell fordítaniuk az olyan értékek védelmére, mint a tudományos szabadság, az egyetemi autonómia és a véleménynyilvánítás szabadsága - hangzott ez a konferencián. 

 

Ahhoz, hogy az egyetemeket továbbra is a nyitottság, a gondolat- és kutatásszabadság jellemezze, valamint a tudományos szigor által meghatározott környezetben maradjanak, vállalniuk kell társadalmi felelősségüket, elő kell mozdítaniuk a tudományos integritás kultúráját és olyan partnerségeket kell kialakítaniuk, amelyek mind stratégiai célkitűzéseiket előmozdítják, mind pedig tiszteletben tartják elveiket és értékeiket - hangoztatták a felszólalók.

 

A nemzetközi szervezetéves konferenciája remek lehetőséget biztosított annak megvitatására is, hogy az európai egyetemek küldetését és stratégiai célkitűzéseit milyen értékek határozzák meg, és ezek az értékek hogyan segítik tevékenységük irányítását. 

 

Ezen túl konferencia különböző plenáris és szűkebb körű előadásai betekintést nyújtottak abba, hogy az egyetemek milyen intézkedéseket tehetnek annak érdekében, hogy értékeiket egyénileg és közösen megértsék és megéljék. 

 

Végezetül a rendezvény arra kérte a hallgatóságot, hogy gondolkodjanak el és osszák meg egymással az egyetemi értékek fenntartását célzó intézkedéseket, még a növekvő külső nyomás közepette is. A rendezvényen az intézmények vezetői (rektorok, rektorhelyettesek és igazgatási vezetők), felsőoktatási kutatók és elemzők, valamint az oktatáspolitikában érintett más szervek képviselői beszélgettek ezekről a témákról.