Ötéves munka fejeződött be

2022. május 4.

Sikerrel zárult a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet (AFKI), a debreceni Atommagkutató Intézet (ATOMKI) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság (SZTFH) együttműködésével zajló projekt.

 

 

A Nógrád megyei Rákóczibányán április 28-án tartotta sajtónyilvános projektzáró rendezvényét a GINOP GeoCORE program, amely 2017. július 1-től kezdődően egy tudományos kutatási-oktatási és ismeretterjesztő célokat szolgáló, az ország 3 különböző telephelyén kialakított komplex, korszerű Fúrómagminta, Gyűjteményi és Laboratóriumi földtani tudás- és műszerközpont kialakítását tűzte ki célként.

Az így kialakított gyűjteményi rendszer, laboratóriumi és eszközpark több kutatói, vállalati és oktatási hálózattal együttműködve egyszerre elősegítheti és biztosíthatja az ország földtani felépítéséhez kapcsolódó ásványi- és nyersanyag potenciál jelenlegi és jövőbeni maximális kihasználását és egyúttal múltbeli földtani hagyatékának méltó megőrzését, illetve későbbi tudományos vizsgálatok modern eszközökkel és környezetben történő megvalósítását is.

A nagyívű fejlesztések eredményeképpen megújult a rákóczibányai gyűjteményi bázis és a laboratórium, amely a korszerű mintaelőkészítést és tárolást is biztosítja. Az ATOMKI-ban a kor kívánalmainak megfelelő, már részben automatizált, számítógépes vezérlésű, nagy precizitású kormeghatározó tömegspektrométer került beüzemelésre, mely ásványok és kőzetek radiometrikus kormeghatározására alkalmas.

A Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetében a program harmadik megvalósulási helyszínén speciális mérési eszközök beszerzése történt meg.

 

 

Az AFKI a terepi számítástechnikai eszközök mellett egy PPP- 250 típusú mobil permeaméterrel, és egy Európában is kuriózumnak számító ultra alacsony permeabilitás meghatározására alkalmas Nano-K típusú permaméterrel gyarapodott, amely elsősorban a nem hagyományos szénhidrogén tároló rétegekből (pl. mészmárga, márga) származó kőzetminták áteresztőképességének, valamint kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére alkalmasnak feltételezett kőzetek záró képességének ellenőrzésére használható.

Az adott kutatási területen a műszer üzembe helyezése megalapozza a szinergikus együttműködést és közös kutatómunkát a projekt három intézménye (SZTFH, ATOMKI, AFKI) között a tudományos, oktatási és ipari jellegű kutatások legmagasabb szintű társadalmi hasznosulásának jegyében.