Újabb lépés az egyetem harmadik missziójának megvalósításához

2022. május 5.

A Miskolci Egyetem az oktatás/kutatás mellett nagy hangsúlyt fektet a régióban a társadalmi felzárkóztatásra. Számtalan program segíti a környék nehezebb sorsú diákjait. Most a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszióval kötött intézményük együttműködési megállapodást.

 

Az eseményen Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a többi között arról beszélt, hogy a társadalomtudományi karok megjelenésével kezdődött a harmadik misszió, vagyis a társadalmi felzárkóztatás segítésének gondolata.

Azóta sok minden történt a területen, hiszen megalakult egy roma kutató csoport, a Görög-Katolikus egyházzal közösen működik egy roma szakkollégium, az egyetem és az azt fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány pedig több ösztöndíj programot nyújt azoknak a fiataloknak, akik a tanulás révén szeretnének karriert építeni.

A mostani megállapodás egy újabb lépés ezen az úton, amely kiterjed közös programokra.

 

 

Durkó Albert Zoltán, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió vezetője elmondta: 1996-ben alakultak meg, akkoriban mindössze három gyülekezettel, ma teljesen lefedik az országot és 137 cigány gyülekezetet működtetnek. Az elmúlt időszakban jelentősen fejlődtek nemzetközi kapcsolataik is.

Nagy lehetőséget látnak abban, hogy egy ilyen nagymúltú intézménnyel működnek majd együtt, hiszen véleménye szerint a roma társadalomban óriási potenciál van, ahhoz azonban, hogy ez láthatóvá váljon, sok munkára, oktatási és kutatási programokra van szükség.

Bízik benne, hogy ez a mostani megállapodás olyan hosszútávú együttműködést eredményez majd, amely nagy segítséget jelent nemcsak a roma, hanem a nehéz körülmények között élő nem roma fiataloknak is, akik előtt a tudás új utakat és lehetőségeket nyit meg.