Informatív délután a doktori iskolákról

2022. május 6.

Első ízben tartottak PhD napot a Kerekerdőben, ahol valamennyi doktori iskola bemutatkozott, személyes hangvételű beszámolók és tanácsok hangoztak el, de volt két pódiumbeszélgetés is, amelyek több aspektusból is vizsgálták, milyen lehetőségeket nyújtanak a képzések.

 

A május 4-i rendezvényt egyetemünk rektora, Prof. Dr. Horváth Zita nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy nagy szükség van az ilyen tájékoztató eseményekre, hiszen végső soron az intézmény fő feladata az oktatás és kutatás. Az tudományos utánpótlásért pedig a doktori iskolák felelnek.

Juhász János, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnökségi tagja szerint a fő feladat, hogy minél hasznosabb és gyakorlati tapasztalatokon nyugvó információkat osszon meg az esemény a leendő hallgatókkal, hogy tisztán lássák, milyen lehetőségek várják azokat, akik fontolgatják a PhD képzésben való részvételüket.

Ezt követően bemutatkozott az egyetem hét doktori iskolája.

Két pódiumbeszélgetés is volt, az egyik a műszaki PhD képzésekről, a másik pedig a társadalomtudományi iskolákról szólt, az ottani lehetőségekről, az ott végzettek tapasztalatairól.

Sok egyéb mellett elhangzott: többeket az a vélekedés tart vissza a doktori képzésektől, hogy túlzottak akadémiai jellegűek, ami manapság azért nem igaz, mert a legtöbb kutatási téma inkább gyakorlati jellegű, amiket az ipari cégek is nagyban támogatnak. Nem összeegyeztethetetlen a karrier és a tudományos fokozat megszerzése, sőt manapság egyre inkább fonódik össze a kettő.

Rövid, néha személyes hangvételű prezentációk is elhangoztak a háromórás rendezvényen, ahol többen jó tanácsokkal és hasznos információkkal igyekezték a hallgatóságot bátorítani arra, hogy legyenek szakmájuk doktorai.

A nemzetközi lehetőségekről, amelyek ugyancsak vonzóak, Sándor Krisztina, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának vezetője beszélt.

A rendezvény végén, ahol a legkitartóbb és egyben szerencsés hallgatók ajándékokat is nyerhettek elhangzott, hagyomány lesz az esemény, amelyet minden évben megtartanak majd.