Innovációs szakmai nap és újabb együttműködés

2022. május 9.

A Miskolci Egyetem szorosabbra fűzte kapcsolatait a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségével (GTTSZ) majd energetikai fejlesztésekről esett szó a Területi Innovációs Platform rendezvényén május 6-án pénteken.

 

Megállapodást a Miskolci Egyetem részéről Prof. Dr. Horváth Zita rektor, a GTTSZ képviseletében pedig Valenta László látta el kézjegyével.

A szövetség 30 éve alakult azzal a céllal, hogy összegyűjtse a gazdasági, műszaki szakembereket, akik ötleteikkel segíthetik a mindenkori kormányzat szakmai munkáját. Akik akkor ezt kitalálták, ma már nyugdíjasok, ezért a GTTSZ az egyetemek felé fordult, hiszen a jövő értelmisége és döntéshozói ezekben az intézményekben tanulnak – mondta a szervezet elnöke Valenta László. A Miskolci Egyetem a nyolcadik felsőoktatási intézmény, amellyel a szervezet együttműködik.

Prof. Dr. Horváth Zita azt emelte ki, hogy az egyetem deklarált célja, hogy a gazdasági szereplők mellett, társadalmi, szociális és egyházi intézményekkel is aktív kapcsolatot ápoljon, hiszen a régió egyik legfontosabb szellemi bázisaként mindenre nyitottnak kell lennie. A GTTSZ-szel való munka pedig idővel termőre fordulhat, hiszen jó lehetőséget teremt az egyetem tudásbázisának értékesítésére is.

 

 

Az aláírási ceremónia után szakmai napot tartott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és a Miskolci Egyetem két éve alapított Területi Innovációs Platformja. A mostani esemény az energetikai fejlesztésekre fókuszált.

Az első előadó, dr. Kiss Csaba az MVM Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese az MVM jelenlegi és jövőbeli energetikai fejlesztési terveiről számolt be. István Zsolt, a Miskolci Egyetem innovációmenedzsment vezetője bemutatta az egyetem szerteágazó energetikai innovációval kapcsolatos kompetenciáit és szolgáltatásait, Dr. Dobó Zsolt tudományos főmunkatárs pedig innovatív kutatási eredményeiről számolt be az alternatív energetikai fejlesztések területén.

 

Az előadások után a résztvevő vállalkozások röviden bemutatkoztak, majd kötetlen beszélgetések keretében ismerkedtek egymással.