Egyetemi díjazottak Miskolc város napján

2022. május 12.

Minden évben május 11-én, Miskolc város napján, a Miskolci Nemzeti Színházban adják át a városi kitüntetéseket és díjakat azoknak a magánszemélyeknek vagy szervezeteknek, akik kimagasló munkát végeznek és ezzel öregbítik a város hírnevét. Idén több egyetemi polgár vehette át az elismerést.

 

A díjazottak:

 

 

Boros Árpád – Miskolc város díszpolgára

A diósgyőri kohászatban 1950-ben kezdett dolgozni, de aktív közéleti tevékenységet is folytatott. Harmincöt évig aktív tagja, tíz évig pedig szakértője volt az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesületnek. Alapító tagja és támogatója az Észak-kelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítványnak. Aktív tagja a miskolci Vasasztal Társaságnak is. Munkásságát számos elismerés övezte.

 

Prof. Dr. Kaptay György - Herman Ottó tudományos díj

 

Kaptay György Tatabányán született. Érettségi után a Leningrádi Műszaki Egyetem Fizikai Kohászati Karán tanult, 1984-ben szerezte meg kohómérnöki diplomáját. Végzés után három évig MTA-ösztöndíjas aspiránsként tevékenykedett tovább az akkori Szovjetunióban. Néhány napja a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2020. augusztus 1-jétől az MTA Miskolci Területi Bizottságának Elnöke.

1987-ben helyezkedett el az egyetemen, 1988-ban egyetemi adjunktus, 1994-ben egyetemi docens, 1999-ben egyetemi tanár lett. 1996-tól 2008-ig a Fizikai Kémiai Tanszék vezetője, 1996-tól 1998-ig a Kémiai Intézet igazgatója volt. 1998-tól látta el a Kohómérnöki Kar dékáni feladatait. 2006-ban megalapította a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány Nanotechnológiai Kutatóintézetét. 2007 júliusától a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Intézet Kihelyezett Intézeti Nanotechnológiai Tanszékén tanszékvezető.

 

Prof. Dr. Szabó Miklós - Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díj

 

Prof. Dr. Szabó Miklós 1969-ben szerzett érettségit a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban. Ezt követően 1975-ben szerzett jogász diplomát az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd 1978-ban jogi szakvizsgát tett. 1997-től egyetemi tanár, majd 2021-től professor emeritus. 1991-1999 között a Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettese, 1991-2015 között tanszékvezető, 2004-2012 között az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja volt.

 

Prof. Dr. Gácsi Zoltán - Az Egyetemért – A Városért díj

 

A Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Technikumban szerzett kohász technikusi oklevelet, majd a Nehézipari Műszaki Egyetemen kohómérnöki diplomát a kohásztechnológia szakon. Az egyetem elvégzését követően az Egyetem Fémtani Tanszékén volt tudományos ösztöndíjas gyakornok, majd tanszéki mérnök, egyetemi adjunktus, egyetemi docens, egyetemi tanár. Jelenleg professzor emeritus. Nevéhez fűződik a sztereometrikus kvantitatív metallográfia, valamint a fémmátrixú kompozit tárgyak tanagyagának kidolgozása és bevezetése az oktatásba. Oktatási és vezetői tevékenysége mellett számos nagyvolumenű kutatás szakmai vezetője volt.

Tudományos tevékenysége alapján a műszaki egyetemi doktori címet, majd a műszaki tudomány kandidátusa fokozatot, később az MTA doktora fokozatot szerezte meg.