"A Selmeci-hagyományok titkos szövete egy életre összeköt bennünket."

2022. május 12.

Mit jelent a MEN Varga Juditnak, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnökének?

„A Selmeci-hagyományok titkos szövete egy életre összeköt bennünket”

 

Tegnap ünnepelte a megyeszékhely Miskolc város napját. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a Miskolci Egyetemi Napok (MEN) rendezvénysorozat és a Diákrektor-választás. Varga Judit, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány elnöke idézi fel kellemes emlékeit az egyetemi napokkal, a Selmeci-hagyományokkal kapcsolatban. Azt is megtudjuk, hogy egyébként mit jelent számára Miskolc.

 

Ha már Miskolci Egyetemi Napok, akkor adódik a kérdés: milyen emlékei vannak a Miskolci Egyetemhez kötődően?

 

Nekem a kosárlabda a legkedvesebb emlékem, ami a Miskolci Egyetemhez kötődik. Az egyetemi öt évemből az utolsó hármat gyakorlatilag a körcsarnokban töltöttem. Akkor élesztettük újjá a női kosárlabda csapatot. Elindultunk az NB II-ben és hatalmas élmény volt, amikor feljutottunk az NB I/B-be. Sohasem fogom elfelejteni. Amellett, hogy a campust és az előadásokat is szerettem, az Állam- és Jogtudományi Karon neves professzoroktól és tanároktól tanulhattam, amelyek kiváló tudással vérteztek fel, nekem a sportélmények maradtak meg a legkedvesebbnek. A Selmeci-hagyományok a Miskolci Egyetem végzettek számára úgy jelennek meg, mint egy közös, titkos nyelv. Mindenki beszél a szakestélyekről, a dalokról, amelyek összekötnek bennünket bárhová kerülünk a világon. A Miskolci Egyetem jelmondata is az, hogy ’Tradíció és innováció’, és ezzel fejezzük ki: úgy tudunk megújulni, hogy közben nem feledjük, hogy kik vagyunk. Egyébként mint minden rendes miskolci egyetemista, én is gyűjtögettem az öt év alatt a korsókat. És ezek annyira fontosan számomra, hogy most az Alapítvány irodáját díszítik. A múlt és a jelen ott van az irodámban.

 

És mit jelent Önnek Miskolc?

 

Gyermekkorom óta imádom a városomat. Amikor az egyetem elvégzése után elkezdtem Budapesten dolgozni, akkor is mindig megvédtem a várost, ha valaki például az említette, hogy Miskolc csak egy „acélváros” és nincs ott semmi. Meséltem a város rejtett értékeiről, a kincseiről, a látnivalókról. A választók bizalmát élvezve április 3-án kormánypárti országgyűlési képviselő is lettem. Természetes számomra, hogy a szülővárosom, Miskolc érdekeit fogom képviselni. A külföldön szerzett tapasztalataimat is a város és a régió érdekében tudom kamatoztatni. Miskolc nekem tehát a jövő városa.