Toborzó emlékfutás 2022

2022. május 18.

A Miskolci Egyetemről indult a Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör együttműködésében szervezett „Toborzó Emlékfutás 2022” egyik utolsó szakasza. A rajt ágyúlövésre indult, amit valószínűleg kilométerekkel odébb is hallottak a városban.

A váltófutás május 6-án indult és május 20-án zárul Budapesten. A kéthetes programsorozat összesen 219 települést érint. A váltót 24 hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1830 kilométert tesznek meg.

A sportolók eddig érintették a többi között Tatát, voltak Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen, Kaposváron, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán.

A miskolci állomásról Egerbe mennek át a Bükkön keresztül. A rendezvény zárásaként május 20-án, Budapesten felavatják majd a Katonaolimpikonok emléktábláját.

Az egyetemi rajt előtt az Egyetem, Miskolc városa, a Magyar Honvédség és a Helyőrségi Hagyományőrző Egyesület képviselői megkoszorúzták a 1848/49-es szabadságharc hősei előtt tisztelgő emlékfalat.

Beszédet mondott Dr. Szilágyi Roland rektorhelyettes, Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú város polgármestere és Nagy Géza őrnagy, a 4. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője.

A futókhoz csatlakozott a B.A.Z. Megyei Közgyűlés elnöke, Bánné Dr. Gál Boglárka, rajta kívül pedig miskolci és megyei középiskolások is teljesítettek egy rövidebb távot.

Az A/1-es épület előtti parkolóban volt fegyverbemutató, az érdeklődők kipróbálhattak egy repülő szimulátort és megnézhették a Kard és Kereszt Hagyományőrző Egyesület bemutatóját is.