Még van idő: új kihívás adatelemzéssel foglalkozóknak

2022. május 20.

A Dataracing 2022 versenyen hazai vállalatok adatainak elemzésére nyílik lehetőséged különféle data science eszközökkel. Ha csatlakoznál, tedd bátran. A végső határidő 2022. június 19.

A megoldandó üzleti probléma a hazai vállalatok egy csoportjába tartozó cégek exportteljesítményének előrejelzése. A data science megoldások létrehozásához szükséges anonimizált adatokat a verseny egyik társszervezője, a Magyar Nemzeti Bank biztosította.

Az adatelemzési cél, hogy az egyes cégek múltbeli beszámolókban megadott adatai, illetve egyéb statisztikái, mérőszámai alapján a versenyzők gépi tanulási eszközökkel előre jelezzék az egyes cégek következő évi exportból származó bevételeit.  

Mennyire jelezhető előre az egyes cégek üzleti teljesítménye? Milyen szinten lehet becsülni a múltbeli adatok alapján a várható export értékét? Milyen elemzési trükkök vethetők be egy ilyen adathalmaz esetén? Mely algoritmusok a legalkalmasabbak a feladat megoldása során? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Aki csatlakozna, itt teheti meg.

Hajrá Miskolci Egyetem!