Fenntartható Cement- és Betonipari Technológiák címmel szakmai nap volt a Miskolci Egyetemen

2022. május 27.

A Műszaki Földtudományi Kar részvételével szervezett eseményen kilenc előadást mutattak be az egyetemek és ipari cégek szakemberei. A szakmai ülés apropóját egyrészt az adta, hogy az elmúlt időszakban több területen jelentkező nyersanyaghiányt hogyan lehetne kielégíteni másodnyersanyagokból.

 

Ezen túl az is indokolta a rendezvényt, hogy világviszonylatban nagy mennyiségű ipari melléktermék, hulladék keletkezik évente, amelynek hasznosítása a megfelelő technológiák alkalmazásával, továbbfejlesztésével ma már megoldható.

 

Ez környezetbarát anyagok fejlesztésére ad lehetőséget a CO2 kibocsátás és energiaigény csökkentése mellett, így megvalósítható a körforgásos gazdálkodás és fenntartható nyersanyag-gazdálkodás. Mindemellett a hazai építőipar fejlődése jelentős mennyiségű és jó minőségű nyersanyagot igényel a következő időszakban, amely további kihívásokat jelent a hazai ipar és K+F+I szektor számára.

 

Az eseményt Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora köszöntötte. Az előadásokon érintették a beton szerepét a körforgásos gazdaságban, bemutatták a nagy- és ultranagy szilárdságú öntömörödő betont, szó volt arról, hogy a cementek hidratációját mennyire befolyásolják a különböző kiegészítő anyagok.

 

A résztvevők a többi között arról is hallhattak, hogyan lehet fokozni az alacsony feldolgozottságú ásványi nyersanyagok reakcióképességét különböző eljárástechnikai műveletekkel, milyen analitikai eljárásokra van szükség a cementgyártás során és miként lehet hasznosítani a finommá őrölt betonhulladékot.

A szakmai nap jó lehetőséget biztosított a területen működő cégek (cementgyárak, betonüzemek, minősítő szervezetek) valamint a kutatás – fejlesztés és felsőoktatás szakembereinek az eszmecseréjére, amelyre több mint 60 résztvevő regisztrált.

A szervezők bíznak a kutatóhelyek és a cégek által megkezdett együttműködések folytatásában mind a kutatás-fejlesztés-innováció, mind pedig a felsőfokú oktatás vonatkozásában, valamint a szakmai nap rendszeres megrendezésével hagyományt kívánnak teremteni.

A rendezvény szervezői voltak: Szilikátipari Tudományos Egyesület, Cement Szakosztálya, Beton Szakosztálya, a MTA Földtudományok Osztály, Bányászati Tudományos Bizottság, Bányászati, Geotechnikai és Nyersanyagelőkészítési Albizottsága, az MTA MAB Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Munkabizottsága, valamint a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar továbbá az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Miskolci Egyetemi Szakosztálya.