Nyári kínai „menü” nem pálcikával

2022. június 17.

A legtöbb, közel másfél milliárd ember a kínai nyelvet beszéli anyanyelveként jelenleg a világon. A Miskolci Egyetem idén először nyári nyelvtanfolyamokat kínál a kínai nyelv és kultúra megismerésére fiataloknak.

 

Az ötnapos program tartalmaz nyelvi kurzusokat, sport tevékenységet és egyéb más hagyományosan kínai kulturális tevékenységet is, mint például rajzolás, írás vagy csomózás.

„Biztos alapokra tudtunk építeni, hiszen Miskolc, Edelény, Kazincbarcika, Mezőkövesd középiskoláival állunk kapcsolatban. Nagyon várjuk az egyetemi hallgatókat is, hiszen nem titkolt szándékunk, hogy minél szélesebb körben bevonjuk az egyetemistáinkat is ebbe a képzésbe. A kínai nyelvtanulást másképp kell értelmezni, mint a egy nyugat-európai nyelvet. Más stratégiát kell követni, de ha az ember hoz egy döntést, hogy ennek a nyelvnek az ismeretét és elsajátítja, akkor ez perspektivikus, és több haszonnal is járhat”, ajánlotta a nyári nyelvtanfolyamokat a hallgatók és az érdeklődők figyelmébe Dr. Kuttor Dániel, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatója.

Egyelőre a kínai gasztronómia csak „kóstoló” szintjén szerepel a nyári ötnapos programban, de a következő tanév folyamán szeretné az intézet feleleveníteni a korábbi gasztro foglalkozásait is, amelyeken az érdeklődők az intézet kínai tanáraitól elsajátíthatták a húsos batyu vagy akár a tojásos rizs elkészítésének a fortélyait.

Június 27-e és július 1-je között, valamint július 4-e és július 8-a között szervezi meg nyári táborait a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete. A résztvevők a kínai és magyar tanárok segítségével ismerkedhetnek meg a kínai nyelv és kultúra értékeivel, többek között a beszélt és írott nyelvvel, az írásművészet alapjaival, a gasztronómiával, a ping-pong és a Kung Fu-val, az ének-zenével, valamint a kínai tánccal. A részvételi díj 20 ezer forint.

További információ és regisztráció az intézet honlapján (https://konfuciusz.uni-miskolc.hu) vagy pedig a következő elérhetőségen: china1@uni-miskolc.hu.