Miskolcon már 20 éve beszéltek az Európai Ügyészségről

2022. június 22.

Az Európai Unió pénzügyi érdekeinek büntetőjogi védelmével és a nyomozással kapcsolatos gyakorlati kérdésekkel foglalkoztak a hazai és nemzetközi szaktekintélyek a Nyári Akadémián. Másfél éves közös munka, a Hercule III program keretében a Miskolci Egyetem által koordinált projekt záróeseményét tartották az Állam- és Jogtudományi Karon.
 
 

„Minden szakmai konferencia a tudomány ünnepe. A nyolcvanas évek társadalmi-gazdasági változásai hatására alakult meg 1981-ben, a 2021-ben jubileumát ünneplő Állam- és Jogtudományi Kar a Miskolci Egyetemen. A 40 éves kezdeményezés megfogant, az eredmények pedig megmutatkoznak nemcsak Közép-Európában, hanem egész Európában", fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a HERCULE III projekt keretében végezett kutatást lezáró nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.

csalás, a korrupció, a pénzmosás és az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb jogellenes tevékenységek, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal, az Európai Ügyészség, az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége és az Európai Rendőrségi Hivatal tevékenysége is középpontba került a Nyári Akadémián. A HERCULE III projektben a Miskolci Egyetem kooperációs partnere volt az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda, valamint a budapesti LeitnerLeitner Tax Audit Advisory Partner.

 

Hazánkon kívül további hét uniós tagország szakértői is részt vettek a közös munkában. Prof. Dr. Csák Csilla, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja azt emelte ki köszöntőjében, hogy a Hercule III projekt keretében a most lezárt közös munka már a második olyan sikeres együttműködés, amelyben elnyerte a Miskolci Egyetem az Európai Unió támogatását. Hozzátette: a Hercule egy kiemelkedő nemzetközi projekt. A kar intézményfejlesztési stratégiájában jelentősek a nemzetközi konferenciák, amelyek bizonyítják és alátámasztják a karon folyó kutatási és oktatási munka jelentőségét.

 

 

Prof. Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész egy személyes élményét osztotta meg a hallgatósággal. Elmondta, hogy 20 évvel ezelőtt, amikor még Magyarország nem volt tagja az Európai Uniónak, Prof. Dr. Farkas Ákos rendezett a Miskolci Egyetemen egy konferenciát. A Legfőbb Ügyész visszautalt, hogy 20 évvel ezelőtt először Miskolcon merült fel az Európai Ügyészség gondolata mint tudományos elképzelés, mely megmutatta a szakmai gondolkodás fejlődését.

„Az Európai Unió az uniós polgárokért kell, hogy létezzen, meg kell védeni a magyar állampolgárok pénzügyi jogai és érdekeit. Ez a projekt azért született, hogy gondolatébresztő legyen, lehetőséget adjon az ismeretek cseréjére, és utat mutasson azzal kapcsolatban, hogyan tudja az Európai Unió a tagállamok állampolgárainak az érdekeit szolgálni", hangsúlyozta Prof. Dr. Polt Péter.
 
A Nyári Akadémián készített videónkban megszólal Prof. Dr. Farkas Ákos projektvezető, egyetemi tanár (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Dr. h.c. Gerhard Dannecker a projekt kiemelt kooperációs partnere, az ME díszdoktora, egyetemi tanár (Heidelbergi Egyetem) és Szőnyi Amira, Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) egységvezetője.