Nosztalgikus hangulatban búcsúztak a nemzetközi hallgatók

2022. június 22.

Az új hagyomány is hagyomány a Miskolci Egyetemen. A nemzetközi hallgatók búcsúeseményét évről évre megtartják az intézményben a diplomaátadó ünnepi szenátusi ülések előtt. Idén a nemzetközi hallgatókból álló alumni network vezető tisztviselőitől is búcsúztak.
 
 
 
„Már hagyománnyá vált, hogy végzős nemzetközi hallgatóinktól Farewell Event keretében búcsúzunk el. Nemcsak elköszönünk a nemzetközi diákoktól, hanem megünnepeljük eredményeiket. Az idei tanévben azonban új elemmel bővült az ünnepség; megköszönjük a leköszönő vezető tisztséget betöltő nemzetközi hallgatók Nemzetközi Hallgatói és Alumni Networkben végzett munkáját és itt kerül sor az újonnan megválasztottaknak tisztségviselők bemutatására is" - fogalmazott Sándor Krisztina nemzetközi igazgató.
 
 
Az egyetem hat Karának 87 nemzetközi hallgatója veheti át diplomáját az idei tanévben. Mérnökök, gazdászok, társadalomtudósok térnek úgy vissza a hazájukba, hogy mester vagy PhD diplomát szereztek a Miskolci Egyetemen.
 
„Bízunk benne, hogy azok a külföldi hallgatók, akik diplomát szereztek a Miskolci Egyetemen, úgy térnek vissza a hazájukba, hogy Nemzetközi Hallgatói és Alumni Network révén támogatni az intézményt. Reméljük, hogy a nemzetközi hallgatóink legalább annyira büszkék a Miskolci Egyetemre, mint amilyen büszkék mi vagyunk az eredményeikre és azokra a nemzetközi publikációkra, amelyekkel növelték a Miskolci Egyetem hírnevét" - emelte ki Sándor Krisztina.
 
 

 

A kenyai Winnie Atieno Onyango a mesterképzését fejezte be a Műszaki Anyagtudományi Karon. A búcsúeseményen úgy fogalmazott, hogy nosztalgikus hangulatban van, mert Miskolc az elmúlt két évben az otthonává vált.  

 

„Az itt kialakult családi közösségben otthon éreztem magam. Szeretve éreztem magam még akkor is, ha távol voltam a hazámtól. Csodálatos barátokra és tanulótársakra tettem szert. Az egyetemen rengeteg dolgot tanultam, és ezek olyan információk, amelyeket nem tudtam volna megtanulni Kenyában. Mindenkinek ajánlanám a Miskolci Egyetemet, aki Magyarországra szeretne jönni tanulni. Nagyon jó adottságokkal bír a Miskolci Egyetem, a professzorok pedig képzettek és tapasztaltak. A mentorprogram is csodálatos, hiszen támogatást kaptunk és azt éreztük, hogy részesei vagyunk az egyetemi közösségnek" - mesélte Winnie Atieno Onyango

 

A Miskolci Egyetemen a nemzetközi hallgatók aránya emelkedett az elmúlt években: az elmúlt három évben 256-ról 445 főre nőtt a külföldi hallgatók száma. A QS nemzetközi rangsor felállításakor azt is vizsgálják, hogy hogyan alakul a külföldi hallgatók száma az adott intézményben. Az idei nemzetközi rangsorban a Miskolci Egyetem továbbra is megőrizte a helyét. Közel 30 százalékkal emelkedett a nemzetközi szinten is számontartott megjelent tudományos cikkek száma az elmúlt három évben. Az egy oktató-kutató főre jutó hivatkozások száma az elmúlt két évben megduplázódott. Mindezek a szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egy-egy egyetem milyen helyet foglal el a QS világranglistán.