Nőként a nőkről - közérdekű témában szakértőként válaszolt az egyetem dékánhelyettese

2022. június 29.

Nem a nyugati társadalmak járnak élen a női munkavállalók felsővezetői pozícióban történő alkalmazásában, ezt Dr. Lipták Katalin mondta egy rádióinterjúban a közelmúltban.

 

A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettesét egy reggeli műsorban interjúvolták meg a közéletet foglalkoztató témában: az Európai Tanács és az Európai Parlament döntése szerint 2026-tól minden tagállamban 40 százalékra kell emelni a női dolgozók arányát a legmagasabb szinteken, a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatoknál.

Az Európai Uniós országok közül Lettország, Lengyelország és Szlovénia is a lista elején van több mint 40 százalékos női foglalkoztatottsági aránnyal, Magyarországon pedig a felsővezetői pozíciók 39 százalékát töltik be nők, az Eurostat felmérése szerint.

Dr. Lipták Katalin dékánhelyettes elmondta: a férfi-női arányt nagymértékben meghatározza, hogy milyen szektorról van szó.

„A vállalatok vezetésében betöltött szerepek esetében ez a jól berögzött sztereotípia megdőlni látszik, hogy a nyugati fejlettebb államok ebben előrébb vannak. Ezen a téren a felmérések azt bizonyítják és én is azt gondolom, hogy nem. Ami viszont tény, hogy ha például a részmunkaidőben foglalkoztatott nők arányát nézzük, akkor jellemzően a már említett Skandináv államokban, Svédországban, Dániában, Hollandiában kiugróan magas a nők részmunkaidőben történő foglalkoztatása. Talán ezzel is magyarázható, hogy a családi szerepek betöltése mellett nem biztos, hogy egy svéd vagy egy holland nő annyira vágyik egy magasabb karrierre. A kettős teher a nőknél jelen van, vagy nagyon sokan hívják ezt láthatatlan munkának is, ami a nők esetében a klasszikus munkahelyen betöltött feladatok és pozíciók mellett az otthoni háztartási, gyermekgondozási és idősgondozási feladatokat is jelentik", fogalmazott a dékánhelyettes.

A munkaidőgazdálkodási felmérésekből is látszik, hogy a nők nagyobb mértékben vesznek részt a láthatatlan munkában.

„Magyarországon kellene valamilyen szerv, aki ellenőrizné, hogy hol  a nők felsővezetésben betöltött aránya a 40 százalékhoz képest. Ha a statisztikai adatokat nézzük, nem állunk rosszul, de nem mindegy, hogy melyik évet vizsgáljuk, milyen szempontból közelítünk.
Dicséretesnek tartom ennek a kvótarendszernek a bevezetését. Ez is támogatni tudja a nők vezető pozícióban történő még erősebb szerepvállalását", összegezte Dr. Lipták Katalin.

Az interjú teljes terjedelmében itt is meghallgatható.