A nemzetközi jövő a többtíz éves jubiláló jogi kar előtt

2022. július 1.

A 40 éves jubileumi tanévét zárta a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara egy szakmai konferenciával. Több jogászi hivatásrend neves képviselője tartott előadást a jogászképzés kihívásairól a munkaerőpiaci szereplők szemszögéből. A jövőt tekintve pedig a nemzetköziesítést tartják fontosnak.

 

„Van kötődés a Miskolci Egyetemnek több szálon is a közjegyzőkhöz és a közjegyzőknek az egyetemhez. Nagyon sokan végeztek a közjegyzők közül itt, és kiválóan felkészült szakemberek. A Miskolci Egyetem speciális képzést tud adni a jogászok számára. Kevesebb szó esik arról, hogy Miskolc a polgárosodásnak nagyon mély gyökereivel rendelkezik. A közjegyzői szervezet is ehhez a polgári léthez kötődik. Tehát itt mélyebb gyökerekkel tudja átadni az ismereteket a speciális szakmát gyakorlóknak ez az egyetem” – emelte ki Dr. Petraskó István, a Miskolci Közjegyzői Kamara elnöke.

 

 

A Miskolci Közjegyzői Kamara illetékességi területét tekintve az egyik legnagyobb hazai területi kamara, amelynek tagságát a Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék közjegyzői, valamint közjegyzőhelyettesek és közjegyzőjelöltek alkotják.

Több jogászi hivatásrend neves képviselői érkeztek a „A jogászképzés kihívásai a XXI. században a munkaerőpiaci szereplők szemszögéből” témakörben megrendezett, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának 40. jubileumi tanévét lezáró szakmai konferenciára. Dr. Cserba Lajos, a Magyar Jogász Egylet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a kezdetekre emlékezett vissza. Elmondta, hogy Polgári Eljárásjogi Tanszék 1986 óta működik a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A tanszék alapítója Gáspárdy László professzor volt, aki 2006-ban bekövetkezett haláláig professor emeritusként aktívan közreműködött a tanszék munkájában.

"Gáspárdy professzor volt az a tudós, aki benne volt az eljárásjog top 10-ben, látogatta az Európai Unió rendezvényeit, és egyfelől rendkívül sokat tett azért, hogy a miskolci jogi kar nemzetközi elismerést kapjon. A negyven évben változott az is, hogy sok professzor nemzetközi elismeréssel is rendelkezik. Jó volt a start és a hatékonyság is azt mutatja, hogy ez a kar minőségében változott meg” – elevenített fel Dr. Cserba Lajos.

 

 

A Magyar Jogász Egylet a jogászi hivatásrendeket fogja össze úgy, hogy szakmai-, tudományos-, sport- és kulturális programokon keresztül népszerűsíti a jogászi hivatásrendet és az együttműködést.

„Az ország negyedik jogi karaként alakult meg Miskolcon a jogi kar, a Miskolci Egyetem negyedik és az első társadalomtudományi fakulásként” – mondta Prof. Dr. Csák Csilla, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánja. Azt is hozzátette, hogy a kar nemzetköziesítésében zászlóshajónak tekintik az angol nyelvű doktori PhD a programot.

 

 

„A közép-európai jogösszehasonlító program keretében a közép-európai országok legmagasabb szintű szaktekintélyeit tudtuk megszólítani a programban témavezetőként. Eddig tíz tudományos könyvet készítettünk jogösszehasonlító jelleggel, különböző jogterületeket érintően. Ennek a programnak a keretében több mint száz külföldi professzorral vagyunk napi kapcsolatban. Ez pedig óriási lehetőségeket rejt a kar nemzetköziesítésének útján a jövőre nézve” – tekintett a jövőbe a 40 éves jubileumi tanévet ünneplő zárókonferencián Prof. Dr. Csák Csilla.

 

 

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg: