Még mindig van munkaerőpiaci értéke a diplomának

2022. július 30.

Mit ér a diploma? – erre a kérdésre válaszolt pódiumbeszélgetés keretében a régió két meghatározó munkáltatója, egy ifjúságkutató és a Miskolci Egyetem rektora a Miskolci Egyetem Pont Ott Parti 2022 rendezvényén.

 

 

„A munkáltatók szempontjából fontos az a tudás, amit a diploma jelent. Fontosak lehetnek azok a kompetenciák, amelyeket az egyetemi hallgató megszerezhet egy felsőfokú intézményben való tanulás során, illetve jelentősek azok a személyes kompetenciák is, amelyek elvezetik a fiatalokat ahhoz, hogy egyáltalán diplomához jussanak” – fogalmazott Dr. Kiss-Kozma Georgina, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója a rendezvényen.

Hozzátette: ha a konkrét adatokat nézzük, akkor az látszik, hogy 2020 őszén a fiataloknak alapvetően öt hónapra volt szükségük ahhoz, hogy az iskola elvégzését követően el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon, viszont ez a diplomások esetében csupán három hónap volt. „A diplomások tekintetében az látszik, a munkaerőpiacon még mindig van értéke magának a diplomának” – összegezte a fiatalokkal foglalkozó kutató.