Felejthetetlen új élmények a miskolci gólyatáborban

2022. augusztus 24.

Lézerharc, Őskohó-látogatás, főzőverseny, élménynap – utolsó napjához érkezett a Miskolci Egyetem 2022-es bALEK7-e. Több mint 550 gólya vette birtokba négy napra a miskolci campust, hogy aztán szeptember 5-én már ismerősökként térjenek vissza az idei tanévnyitóra.

„Idén több mint 2000 hallgatót vettünk fel, pótfelvételi eljárásban pedig még körülbelül 300 hallgatóra számítunk, valamint csaknem 300 külföldi elsőéves hallgatóval kezdjük meg a tanévet” – fogalmazott Dr. Szilágyi Roland, a Miskolci Egyetem oktatási rektorhelyettese a gólyatábor megnyitóján, aki örömét fejezte ki, hogy a 2022-es gólyatáborban több mint 550 elsőévest üdvözölhetett. Hozzátette: a szakirányú továbbképzésekre még lehet jelentkezni a Miskolci Egyetem mind a nyolc karára. A hamarosan induló 2022/2023-as tanévet több mint 2800 hallgatóval és az Egyetemváros mellett három telephelyen – Ózdon, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán – kezdi meg az intézmény.

„Irigykedem, mert nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legszebb campusán, közel 100 hektáron elterülő parkban álló intézményben tanulhatnak itt a fiatalok. Irigykedem azért is, mert olyan versenyképes tudást szerezhetnek meg itt, ami páratlan karrierrel kecsegtetheti őket. És egy picit azért is irigykedem, mert részesei lehetnek a 300 éves selmeci hagyományoknak”” –  mondta Veres Pál, Miskolc város polgármestere, az Universitas Miskolcinensis Alapítvány kurátora az elsőéves gólyatáborozóknak. A városvezető megjegyezte: tervezés alatt állnak, és a fenntartó alapítvány tervei szerint az elkövetkező években a Magyar Kormány és az Európai Unió jóvoltából eddig nem látott fejlesztések valósulhatnak meg az Egyetemvárosban.

Harsányi Vivien, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke a tradíciókra reagálva úgy fogalmazott: a hagyományos sportnap helyett élménynapot kínálnak, mert úgy érezték, a gólyáknak sokkal inkább arra van szükségük, hogy olyan dolgokat is ki tudjanak próbálni, amit a mindennapokban nem tudnak.

Idén egy meglepetéssel is készültek a szervezők: Varró Dániel József Attila-díjas költőt megihlette a Miskolci Egyetem, gondolatait és érzéseit pedig papírra is vetette. Az egyetem vezetői, hallgatói és legfrissebb gólyái a megnyitón hallották először Varró Dániel Miskolci Egyetemről szóló versét.