Vihar, aszály, hőség… RIADÓ! - klímaalkalmazkodási találkozó Kazincbarcikán

2022. szeptember 2.

Az éghajlatváltozás következtében sérülékennyé vált városi és vállalati területek klímaviszonyainak optimalizálására megoldásokat kereső LIFE-CLIMCOOP projekt rendhagyó klímaalkalmazkodási találkozót szervez szeptember 22-én Kazincbarcikán. LIFE-CLIMCOOP projektben városok és helyi vállalatok működnek együtt a klímaadaptációért, a Miskolci Egyetem a koordináló kedvezményezett.

 

A szélsőséges időjárási eseményekhez való alkalmazkodásra gyakorlati példákat kínáló rendezvény résztvevői megismerkedhetnek a „szivacsváros”-koncepcióval, amely természetalapú megoldásként a tájat használja a környezeti vizek visszatartására. A téma előadója Bardóczi Sándor főtájépítész (Budapest Főváros Önkormányzata).

 

Az egyéni alkalmazkodási utakról, valamint a szűkös erőforrások következményeként várható kilátásokról Stumpf-Biró Balázs jövőkutató és Szalóczy Zsolt fizikus osztja meg gondolatait, míg a nemzetközi programban Dél-Spanyolország klímaadaptációs tapasztalatairól a LIFE CITYADAP3 program murciai szakmai vezetője, Marta Reguilon tart videó-előadást.

 

A szakmai előadók mellett a klímaváltozással kapcsolatos problémákat egészen más szemszögből közelíti meg az eseményre meghívott humorista, Litkai Gergely.


Az online formában is nyomon követhető előadásokat szekcióülése követik, amelyek az önkormányzatok helyzetével, a vállalati alkalmazkodással, a közösségépítést támogatásával és az ezzel foglalkozó civil szervezeteknek szólnak.

 

A LIFE-CLIMCOOP program célja a vállalati-városi együttműködések előmozdítása, a közös alkalmazkodás segítése, amelyhez a konferencia megfelelő tudást és eszközöket is ad. A találkozóra ezért várják az együttműködést kereső önkormányzatokat, vállalatokat és az éghajlatváltozás hatásaival foglalkozó projekteket.

 

A kazincbarcikai találkozón a részvétel ingyenes. Regisztráció: https://life-climcoop.hu/regisztracio/

 

Helyszín: Kazincbarcika, Mezey István Művészeti Központ (Rákóczi tér 8.)

 

Tervezett program:

09:30-10:00 – Érkezés, regisztráció

10:00-10:15 – Köszöntők

Viskolcz Béla egyetemi tanár, Miskolci Egyetem; szakmai vezető, LIFE-CLIMCOOP

Varga Béla, BorsodChem Zrt. HR és kommunikációs igazgató

10:15-10:30 – A vállalatok klímaadaptációja egy hazai cég esettanulmányán keresztül

10:30-10:45 – A szivacsváros-koncepció a városi klímaadaptáció szolgálatában - Bardóczi Sándor főtájépítész, Budapest Főváros Önkormányzata

10:45-11:00 – Egyéni alkalmazkodási utak - Stumpf-Biró Balázs jövőkutató

11:00-11:15 – Szűkös erőforrások, jövőbeni kilátások - Szalóczy Zsolt fizikus, Cassee Zrt.

11:15-11:25 – Klímaadaptációs tapasztalatok Dél-Spanyolországban (videó-előadás) - Marta Reguilon szakmai vezető, LIFE CITYADAP3 (Murcia)

11:25-11:30 – Sajó-völgye Klímabajnoka-díj átadása

11:30-11:45 – Kávészünet

11:45-12:15 – Viskolcz Béla szakmai vezető; Vásárhelyi Csenge szakértő, Nyugat-Balkáni Zöld Központ: A LIFE-CLIMCOOP projekt félidei eredményei, tervei és replikálható jó gyakorlatai

12:15-12:45 – Litkai Gergely humorista, produkciós vezető, Dumaszínház stand-up fellépése és előadása a klímaadaptációról

12:45-13:45 – Ebéd

13:45-15:15 – Szekcióbeszélgetések: mihez és hogyan alkalmazkodjunk? Lehetséges gyakorlati megoldások

o   Önkormányzati szekció településvezetőknek és hivatali munkatársaknak

o   Vállalati szekció vállalkozóknak és vállalati alkalmazottaknak

o   Egyéni szekció civil szervezeteknek és magánembereknek

o   Követő szekció a LIFE-CLIMCOOP projekttel való szakmai együttműködés iránt érdeklődő önkormányzatoknak és vállalatoknak

15:15-15:35 – Beszámoló a szekciókban végzett munkáról

15:35-15:45 – Zárszó - Klimon István alpolgármester, Kazincbarcika Önkormányzata