Varró Dániel: „Nincs e tájon nagyobb múltú tanintézet”

2022. szeptember 5.

Idén különleges meglepetéssel indult a gólyatábor! A hivatalos megnyitón részt vett Varró Dániel kortárs költő is, aki az egyetem legfrissebb hallgatóinak felolvasta legújabb versét, melyet a miskolci campus ihletett.

„Nagyon lenyűgöző volt, amikor először léptem át az egyetem ’kapuját’.  Már első pillantásra láttam, hogy ez ­– az egyetemről verset írni – egy nagyon izgalmas téma lesz” – idézte fel első találkozását a Miskolci Egyetemmel Varró Dániel kortárs költő, aki egy felkérésnek eleget téve vetette papírra gondolatait, érzéseit a campusszal kapcsolatban.

„Az életművemben nagyon sok olyan alkotás van, amire úgy szoktak tekinteni, mint a költészet perifériájára, ami a szépirodalom és a ponyva határán mozog. Írtam gyerekmondókákat, szerelmes verses kötetet, alkalmi verseket – tehát ilyen értelemben az, hogy az egyetem karairól írjak mai nyelven, mai fiataloknak, abszolút nem áll tőlem távol.”

A gólyatáborban Varró Dániel Miskolci Egyetem című versét ismerhették meg az intézmény legfrissebb hallgatói, ám hamarosan a nagyérdemű elé tárjuk azokat az alkotásokat is, melyek a nyolc kart hivatottak bemutatni a kortárs alkotó szemüvegén (és nyelvezetén) keresztül.