Tanévet nyitottak a Tanév Ízével – Kezdődhet a szemeszter

2022. szeptember 6.

„Azt látjuk, hogy az egyetemek szerepe a világban gyökeresen megváltozott. Nem csupán a tudás bázisai, hanem a mindennapjaink aktív alakítói. Az egyetemi kutatók munkáján is múlik, milyen víz kerül a poharunkba, vagy milyen erőforrásokkal melegítjük otthonainkat. Jogászaink, gazdászaink, társadalomtudósaink, vagy akár zenészeink teljesítménye is meghatározza nemzeti érdekérvényesítésünket. Minden tudásnak helye és szerepe van az ország működésében” – ezekkel a szavakkal köszöntötte a Miskolci Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülését dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei főispán.

Az egyetemek teljesítménye nemzetstratégiai kérdés, tette hozzá, a magyar kormány ezért tudatos befektetésként kezeli: az éves GDP 2 százalékát fordítja idén a felsőoktatásra, ami Európában is kiemelkedő. Ennek indokaként dr. Alakszai Zoltán kiemelte: a történelem során már többször bebizonyosodott, hogy a válsághelyzetekből az innováció és a magas hozzáadott értékű fejlesztések jelenthetik a kiutat.

 

 

A Miskolci Egyetem 8 karon, több mint 300 szakon folytat képzést valamennyi oktatási és képzési szinten a felsőoktatási szakképzéstől, az alapképzésen és a mesterképzésen át egészen a doktorképzésig – emlékeztetett Prof. Dr. Horváth Zita rektor. A campus Bükk hegység lábánál elterülő zöld környezetében minden megtalálható egy helyen, amire a hallgatóknak a mindennapi életükben szükségük lehet: kollégiumok, korszerű kutatólaboratóriumok, könyvtár, uszoda, sportcsarnok, étterem, hallgatói klub. Megemlítette, hogy a Miskolci Egyetemen tanuló diákokat számos tanulmányi, alapítványi, közösségi és szociális ösztöndíj segíti, tanulmányi idejük alatt módjukban áll 25 különböző országban külföldi részképzésbe is bekapcsolódni. Az intézmény alapítványi fenntartású működtetése pedig lehetőséget kínál arra, hogy az oktatás mellett az elmúlt évtizedekben megalapozott innovációs és kutatási tevékenység még inkább kiteljesedjen, az egyetem pedig nem csupán hivatást kínál, hanem felelős értelmiségieket is képez, zárta köszöntőjét Prof. Dr. Horváth Zita.

„A Miskolci Egyetem polgárai Miskolc megyei jogú város polgárai is. Miskolc kulcsának szimbolikus átadása azt jelenti, hogy a város számít az egyetemi hallgatókra” – mondta Veres Pál polgármester. Arra is felhívta a tanévnyitón megjelent elsőéves hallgatók figyelmét, hogy becsüljék meg és élvezzék ki az egyetemi polgárságuk valamennyi mozzanatát, a védett és támogató környezetet.

Az ünnepi szenátusi ülést követően az egyetem vezetése – Prof. Dr. Horváth Zita rektor, Prof. Dr. Szűcs Péter és Dr. Szilágyi Roland rektorhelyettesek – megszelték a Tanév Íze tortát. Ezzel a Miskolci Egyetemen szó szerint belevágtak a 2022/2023-as tanévbe.