Az olajmérnöki szakma legendás alakja

2022. szeptember 8.

A „Legends of Artificial Lift” (Mesterségének legendája) kitüntető címet adományozta a Miskolci Egyetem Kőolaj- és Földgáz Intézet professor emeritusának, az MTA doktorának, Dr. Takács Gábornak a Society of Petroleum International nemzetközi szakmai testület legutóbbi, a texasi Galvestonban augusztus 23-25. között tartott konferenciáján. Az elismerést tizenharmadikként kapta meg, de ő az első külföldi a kitüntetettek sorában.

Dr. Takács Gábor 1988–1989-ben a Texas Tech egyetemen tanított, majd 2007 és 2010 között az Abu Dhabi (UAE) Petroleum Institute (ma Khalifa Egyetem) olajmérnöki programjának megbízott igazgatója volt. Emellett több mint 70 egyhetes ipari tanfolyamot tartott mechanikus olajtermelési témákban líbiai, mexikói, argentínai, indonéziai, egyesült arab emírségekbeli, romániai, malajziai, perui, ománi, indiai, egyiptomi, katari, kuvaiti, vietnami és ausztriai olajvállalatok számára.

„Örök szerelmem a rudazatos mélyszivattyús termelés, ami a Texas Tech egyetemen kezdődött, ahol ezen a szakterületen ma már legendának számító kollégákkal találkoztam” – emlékezett vissza. Majd hozzátette: mindig élvezte az új emberek, az új helyek és feladatok megismerésének az izgalmát, és ezt a lelkesedést igyekezett átadni diákjainak is.

„Az utazások lehetővé tették számomra, hogy találkozzak különböző régiók szakembereinek különböző problémáival. Ezek a kapcsolatok segítettek abban, hogy folyamatosan fejlesszem a tananyagaimat és végül a könyveimet” – mondta Dr. Talács Gábor, akinek a mechanikus olajtermelési témában eddig hat szakkönyve jelent meg az Egyesült Államok vezető könyvkiadóinál.

A miskolci Olajmérnöki Tanszék egykori vezetője, aki fél évszázada tanít az egyetemen, fontos szerepet játszott az SPE Magyar Szekció létrehozásában, aminek 1992 és 1994 között első elnöke volt. 1992 és 2003 között az SPE Production and Facilities folyóirat műszaki lektora volt, jelenleg az SPE Production and Operations folyóirat társszerkesztőjeként felel a mechanikus termelőberendezésekről szóló cikkekért.

Munkásságáért 2017-ben megkapta az SPE Regional Production and Operations Award díjat. 2021-ben a Miskolci Egyetemen az angol nyelvű olajmérnöki mesterképzésben végzett tevékenységéért elnyerte a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést.