Orvos, villamosmérnöki tudással

2022. szeptember 8.

Az orvosi képalkotó diagnosztikai eljárások területén végzett tevékenységéért a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta meg Dr. Martos János, a Miskolc Egyetem Egészségtudományi Kar Klinikai Radiológiai Intézeti Tanszékének tanszékvezető főiskolai tanára idén az államalapítás ünnepén.

 

Az állami kitüntetésekhez gratuláló egyetemi szenátusi ülést követően Dr. Martos János elmondta: nem számított az elismerésre, mert mindennapi munkájukat természetes feladatként éli meg. Az viszont tény, tette hozzá, hogy a radiográfusoknak, akik a CT (komputertomográf), MR (mágneses rezonancia) és röntgen vizsgálatokat végzik, komoly orvosi és technikai-műszaki tudással kell rendelkezniük, ami a szakmájuk legfontosabb és legnehezebb része.

Saját életpályája e tekintetben sajátosan alakult: orvosként dolgozik, de elvégezte a Műszaki Egyetemet is villamosmérnöki karon. Mérnök ugyan nem lett, de az ott megszerzett tudást az egészségügyi hivatása gyakorlásában is hasznosítani tudja, hiszen a radiológiában megannyi elektromos berendezést használnak. Az ezekhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteit egyaránt igyekszik átadni az Egészségtudományi Kar hallgatóinak.