Kéz a kézben az elmélet és a gyakorlat

2022. szeptember 8.

Kiemelkedő oktatói és kutatói munkájának elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetést vehetett át Prof. Dr. Lukács János, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének egyetemi tanára, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ korábbi igazgatója.

A Magyarország köztársasági elnöke által az államalapítás ünnepe alkalmából adományozott kitüntetéssel a hegesztett szerkezetek integritása és élettartam-gazdálkodása területén folytatott tevékenységét is díjazták.

 

Az állami kitüntetést Prof. Dr. Lukács János annak az együttműködésnek az elismeréseként értékelte, amit a kollégáival végzett közös munka, a tanszéken, a karon és az intézeten belül kapott támogatás alapozott meg. Ennek részleteiről szólva több, mint négy évtizedes aktív pályafutásának két mozzanatát emelte ki.

A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projekt létrehozása azért volt fontos számára, mert abban a kutatási témákat az ipari partnerek, a BorsodChem, a Bosch, az ÉMI és a Sega fogalmazták meg. Az eredmények gyakorlati megvalósításához pedig elengedhetetlen volt a vállalati és az egyetemi környezetben dolgozó szakemberek közös munkája.

Háttérbázisként adott volt ehhez a Gépészmérnöki Kar. „Közel nyolc évig vezethettem az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetet, ahol támogathattam a kollégáim előrehaladását, fejlődését. Nagy örömmel tettem ezt, és remélem, a közeljövőben a szakmai oldalon folytatni tudom a közös munkát” – mondta.