Minősített publikációként jelenik meg a „Hibrid, elektromos, fenntartható” járműmérnöki konferencia anyaga

2022. szeptember 10.

A járműipar tudományos és ipari területein tevékenykedő szakemberek találkoznak és mutatják be kutatási eredményeiket a IV. Nemzetközi Járműmérnöki Konferencián (4th International Conference on Vehicle and Automotive Engineering) szeptember 8-9. között a Miskolci Egyetemen.


A konferencia Szűcs Péter rektorhelyettes köszöntőjével, majd az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László plenáris előadásával vette kezdetét. A megnyitót további 85, angol nyelvű előadás követi a találkozó két napja alatt.

 


A kongresszus általános témakörei a járműipar valamennyi résztechnológiáját felölelik. Szó lesz többek között a hagyományos benzin- és dízelmotoros hajtásláncon túlmutató alternatívákról, a fejlett járműirányítási és vezetőtámogató rendszerekről, a gyártásban használt innovatív anyagokról, az autonóm járművek kapcsán a mesterséges intelligencia alkalmazásáról, illetve a környezetbarát tervezésről és újrahasznosításról. A szakmai témák mellet érintik majd a jármű- és járműmérnöki képzést, valamint a duális képzés ipari gyakorlatát is.


A konferenciát értékelve a szervezők elmondták: a IV. Nemzetközi Járműmérnöki Konferencián szeptember 8-án és 9-én a Miskolci Egyetemen Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes úr köszöntése és Palkovics László miniszter úr plenáris előadása után tizenegy szekcióban hangzottak el előadások a járművekhez kapcsolódóan.

Az online konferencián három kontinensről szerepeltek, a japán, dél-koreai, dél-afrikai, indiai, iraki résztvevők mellett az európai országokból is. Az előadásokon összesen 153-an vettek részt, a konferenciához kapcsolód kiadvány 1050 oldalon, minősített publikációként jelenik meg.

Egyetemünk oktatói-kutatói és doktoranduszai nagyon aktívak voltak, a nevükhöz több mint ötven publikáció kötődik, ami jelentősen növeli az egyetem nemzetközi láthatóságát, fogalmaztak a szervezők.