Világszenzációs kutatórobot született a Miskolci Egyetemen

2022. szeptember 9.

„Számos felhasználási területe van ennek a robotnak. Például barlangkutatásnál is be lehet vetni, de merültünk már ivóvízkútban vele úgy, hogy közben termelés alatt volt a kút és Fehérvár abból a kútból ivott, ami hagyományos búvár technológiával nem lett volna megoldható” – részletezi Dr. Zajzon Norbert, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Ásványtani-Földtani Intézet intézeti tanszékvezetője, egyetemi docense.

 

A projektben, melyben „megszületett” ez a kutató robot, – a projektet vezető – Miskolci Egyetemen kívül a finnországi Tampere és a spanyol főváros műszaki egyetemei, a portói egyetem és egy kutatóintézet közös társasága, valamint a fejlesztéstől a piacra vezetésig terjedő feladatokat végző cégek vesznek részt. Az első négyéves projekt során a résztvevők bebizonyították, hogy működik a koncepció, amit elképzeltek és ezt sikertörténetként könyvelte el az EU is. „Ennek nyomán egy follow-up projektet nyertünk, ami jelenleg is folyik ez UNEXMIN Upscaling.”

„Az UNEX-UP, ami már egy EIT RawMaterials projekt célja, hogy megkülönböztessük a robot normál alapfunkcióit. Például vízparamétereket tud mérni, EC-t, pH-t, oxigénfugacitást, hőmérsékletet, folyamatosan amerre jár, vízmintavétel, mágneses méréseket, gammamérést tud végezni. Tehát olyan geológiai, geofizikai információkat tud gyűjteni, amit más robotok nem. Ez az, ami a nyersanyag-kutatási oldalon egyedivé teszi. Biztos, hogy találunk nála nagyobbat, erősebbet, többet tudót, nagyobb műszerezettségűt, nagyobb mélységet tudót. De ha azt nézzük, melyik az a robot, amit zárt térben merülésre terveztek, biztosan állíthatom, hogy ő a legfejlettebb robot a világon” – emeli ki Dr. Zajzon Norbert.