Oktató-kutató, sportoló és hagyományőrző

2022. szeptember 13.

A Miskolci Egyetemen végzett több mint négy évtizedes munkája, kiemelkedő oktatói és kutatói tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozata elismerésben részesült Dr. Havasi István bányamérnök, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Geofizikai és Térinformatikai Intézetének igazgatója, a Geodéziai és Bányaméréstani Intézeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

„Nagy öröm volt számomra, hogy egy ilyen magas szintű elismerést kaptam, ami úgy gondolom annak köszönhető, hogy több mint négy évtizede dolgozom a Miskolci Egyetemen” – fogalmaz Dr. Havasi István. Mint mondja, nemcsak oktat, kutat az egyetemen, de részt vett a szakmai közéletben is hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

„Kutatói tevékenységem már hallgatóként megkezdtem. Mintegy 150 publikációm van és 140 szakmai előadást tartottam hazai és nemzetközi rendezvényeken. Széleskörű kutatási munkát folytatok a bányamérés területén, de a szakmai értekezéseim a mérnök geodéziai mozgásvizsgálatok területén írtam. Ebből írtam az alap doktori értekezésemet és ebből írtam a PhD értekezésemet is. A kutatási munkám kapcsán Bolyai Ösztöndíjat kaptam 2009-ben és tulajdonképpen folyamatosan dolgozom a kutatásban.”

„Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület egyetemi osztálya, jelenleg szakosztálya elnökeként tíz éve én szervezem azokat a rendezvényeket, amelyek a diákélethez kapcsolódnak. Beleértve a különböző szakmai eseményeket, a selmecbányai szalamandereket is. A mai napig előszeretettel veszek részt szakesteken, ahol a rám bízott feladatokat legalább olyan lelkesen végzem el, mint egy konferencia-előadás megtartását” – részletezi.

Hozzátéve: több mint 20 éve szoros kapcsolat fűzi a MEAFC kispályás labdarúgásához és a futsalhoz. Ennek nemcsak aktív részese a mai napig, hanem szakosztályvezető-helyettesként a szervezését is jelentősen segíti.