Harminc év történetei és anekdotái a Tükibúcsúztatóban

2022. szeptember 15.

Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara új helyre költözött, elhagyta régi épületét, a hallgatók által csak „tükiként” ismert ikonikus épületet, ahol csaknem harminc esztendőn keresztül működött. Ezt a mérföldkövet pedig – jó antropológushoz méltón – a hallgatók és az oktatók megfilmesítették. A Tükibúcsúztató című mintegy 40 perces dokumentumfilmet, a CineFest Otthonunk Miskolc program keretén belül, csütörtökön 19 órától vetítik az Uránia teremben.

Bölcsészsétány, E-club, tüki, kék terem – kifejezések, amelyek kizárólag a Miskolci Egyetem bölcsészei számára hordoznak jelentést. Szavak, melyeknek identitáserősítő szerepük van a Bölcsészettudományi Kar hallgatóinak és oktatóinak életében, és amelyek visszaköszönnek a Tükibúcsúztató című dokumentumfilmben.

„Ez a film egy nosztalgikus, rezignációval teli búcsúnak készült az épülettől, ami a Bölcsészettudományi Kar otthona volt csaknem három évtizeden keresztül. Fazekas Csaba végigjárja az épület ikonikus és számára fontos helyszíneit, amiket személyes élményekkel tarkítva mutat be a nézőnek. A történész és az ember elevenedik meg a szemünk előtt miközben irodákban, oktatói helyiségekben, vagy a dékániban járunk, de elmegyünk az alagsorba, és a dohányzóba is” – részletezi a film rendezője, Dr. R. Nagy József, egyetemi docens, a Bölcsészettudományi Kar beiskolázási és kapcsolati ügyekért felelős dékánhelyettese.


Fazekas Csaba történész, a kar volt dékánja vezet körbe minket az épületben, bemutatja emblematikus helyszíneit, mesél a kar kialakulásának kezdeti időszakairól, az épület nyilvános és kevésbé nyilvános helyeiről, ahol minden sarokhoz történetek, neves elődök emlékei, anekdoták kapcsolódnak. A film alkalmat ad a visszatekintésre, emlékezésre, nosztalgiázásra, s egyben felvillantja a Bölcsészettudományi Kar „tükiben" töltött utolsó napjait.