Nemcsak cuki, de kivételes feladatra nevelkedik Atom az egyetemen

2022. szeptember 15.

Atom, a vakvezető tanuló, a háromhónapos labrador nap mint nap mosolyt csal a miskolci egyetemisták arcára, ugyanis kölyöknevelője Varga László, a Miskolci Egyetem Oktatási és Minőségbiztosítási Igazgatóság informatikai munkatársa.

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola önkéntes kölyöknevelő programjához csatlakozott Varga László, mely a vakvezetőkutya-képzés alapjait jelenti. A kölyöknevelő 2-3 hónapos korától 12-15 hónapos koráig ad otthont egy kölyökkutyának, aki ezután visszakerül az alapítványhoz, ahol elkezdődik a speciális kiképzése.

„Atom a kölyöknevelőiként az óvodás feladatokra kell megtanítanunk őt: a szobatisztaságra, hogy nem kéregethet az asztalról, hallgasson a nevére, megálljon a járda szélén, fegyelmezetten viselkedjen, tömegközlekedési eszközön tudjon utazni. Minél ingergazdagabb környezetben kell nevelkednie, hogy később –, amikor már szolgálatban lesz – ezek ne vonják el a figyelmét. Éppen ezért, rektori engedéllyel, minden nap velem tart az egyetemre, hogy szokja a nyüzsit” – részletezi Varga László.

Mint mondta, van egy kölyöknevelő-tanácsadójuk, akit bármikor fel tudnak hívni, ha valami probléma van, vagy valamiben a tanácsát szeretnék kérni. „Az alapítvánnyal nagyon jó a kapcsolatunk, nagyon korrektek, segítőkészek. A kutyával gyakorlatilag mindent adnak, a szobaketrectől kezdve, a kajáján át az orvosi ellátásig, a pórázát, a nyakörvét, nekünk tulajdonképpen „csak” az időnket és figyelmünket kell adnunk” – emeli ki.

„Ez egy szolgálat a részünkről, amit nagyon szívesen csinálunk a családommal, mert úgy gondoljuk kötelességünk segíteni másoknak. A jelmondatom is az: nem azért születtünk, hogy csak magunknak éljünk” – fejti ki, hozzátéve: „ez egy csodálatos feladat, ami nem mondom, hogy könnyű, de rengeteget ad nekünk is.”