A tehetség kötelezettséggel és felelősséggel jár

2022. szeptember 16.

A szakmai elismerések, köztük a Batthyány-Strattman László és a Benkő Sámuel-díjak után a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta meg dr. Felszeghi Sára, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Egészségtudományi Kar Egészségügyi Szakmai és Módszertani Központjának vezető főorvosa idén az államalapítás ünnepén.

 

 

 

„A tehetség sohasem jogot, hanem kötelezettséget ró az emberre. Ha valakinek valamihez tehetsége van, akkor azt a köz javára kell fordítani” – idézte fel a szüleitől kapott útravalót a kitüntetett főorvos. Magában a tehetség azonban nem elég, tette hozzá, kitartó és kemény munka szükséges ahhoz, hogy kamatoztatni lehessen. Az elért siker, az egyéni teljesítmény elismerése mögött sok esetben egy közösség támogatása húzódik meg.

„Az egyetem egészségügyi központjának vezetőjeként fontosnak tartom, hogy olyan feltételeket teremtsek a munkatársaimnak, amelyben a legjobb teljesítményüket tudják nyújtani. Az egész közösség sikere az, amikor egy ilyen kitüntetést kap az ember” – fogalmazott.

Dr. Felszeghi Sára egyetemi tanárként tanít több hazai és külföldi egyetemen, tagja az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Brüsszelben, ahol Magyarországot képviselve számos jogalkotási és szakértői feladat hárul rá. A publikációs és előadói tevékenysége mellett nem feledkezik meg a Miskolci Egyetem egészségügyi ellátásának a szervezéséről sem.

„Szeretném a régi fényét visszaadni az egészségügyi központnak, ami a Covid idején kissé megkopott, bizonyos szakrendelések megszűntek. Célom, hogy minden egyetemi polgár a legmagasabb szintű ellátást kapja meg itt, mert a betegeink szeretete és megbecsülése nekünk a legnagyobb paraszolvenciánk” - szögezte le.

Az aktív életkor meghosszabbítását célzó programjuk hatékonyságának növelését nem véletlenül említi további tervei között.„Már most azt látjuk, hogy a 70 év feletti munkavállalók 64 százaléka dolgozik az egyetemen, ami azt jelenti, hogy mind a fizikai, mind a kognitív képességük alkalmas arra, hogy elvégezzék a munkájukat. Reményeim szerint ehhez mi is hozzájárulunk” – mondta dr. Felszeghi Sára.