A tudás és a munkaerőpiac találkozója

2022. szeptember 20.

Az észak-magyarországi régió legfontosabb szellemi bázisa a Miskolci Egyetem, amely a szakemberek újabb és újabb generációját adja a térségnek. A campuson megrendezett állásbörzén a tudás és az innováció találkozik, amelynek értékét a folyamatosan változó munkaerőpiac mutatja meg – hangzott el az egyetem díszaulájában megtartott állásbörze megnyitóján. A rendezvényen 34 hazai és nemzetközi cég érkezett a régióból és az ország más pontjairól.

Szimbolikus helyen, a Miskolci Egyetemen rendezte hagyományos állásbörzéjét az Észak-Magyarország szeptember 20-án. A kiállításon a gazdasági élet legkülönbözőbb területéről érkezett cégek és vállalkozások nem csak konkrét munkalehetőségekkel várták az érdeklődőket, hanem a leendő munkavállalók igényeinek felmérését és a munkaadók értékeinek bemutatását is szolgálta a találkozó. A rendezvénynek ezt a kettős szerepét emelte ki megnyitójában Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánja, aki hangsúlyozta: a térség egyeteme a nyitottságra, a fejlődés lehetőségeinek a felismeréseire is felkészíti a diákjait. Tudást ad, amire alapvetően szükségük lesz ahhoz, hogy képesek legyenek alkalmazkodni a változó világ igényeihez. Erről beszélt Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke is, amikor úgy fogalmazott: a diploma, a végzettség és a tudás mellett széleskörű kompetenciákat biztosít a Miskolci Egyetem ahhoz, hogy a hallgatói megállják a helyüket az életben és a munkaerőpiacon.

A cégeknek, a munkavállalóknak és a családoknak is fel kell készülniük a gazdasági és társadalmi viszonyokat egyaránt érintő változásokra – utalt köszöntőjében a Covid-járvány, illetve az orosz-ukrán háború okozta válsághelyzetekre Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Mint mondta: álláspontja szerint azonban a megszerzett tudás és az innovatív szellem a munkaadók és munkavállalók alkalmazkodóképességét egyaránt erősíti.

A Miskolci Egyetem széles körű képzési portfóliójával szolgálja a régió munkaerőpiacát – tette egyértelművé Ádám Zoltán, az Oktatási és Minőségbiztosítási Igazgatóság vezetője. A kiállítást megnyitva hozzátette: az intézmény legfontosabb célja, hogy az oktatási struktúrát a felmerülő igényekhez igazítsa, ezzel hatékonyan szolgálja a munkaadók és a munkavállalók egymásra találását.

Képünkön (balról jobbra): Ádám Zoltán, Bihall Tamás, Szabó Gergely és Alakszai Zoltán