Nemzetközi színtéren a nemzetköziesítés

2022. szeptember 23.

Az európai felsőoktatási intézmények nemzetköziesedésének elősegítésével, valamint a nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó EAIE szervezet (European Association for International Education) szervezett konferenciát 2022-ben Barcelonában. A Miskolci Egyetemet a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, továbbá az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar dékáni hivatalának tagjai képviselték.

A több mint 7000 résztvevőt számláló konferencia és -kiállítás hivatalosan az eddigi legnagyobb EAIE konferencia. Két év kihagyás után ez volt az első alkalom, hogy a világ nemzetközi felsőoktatási ágazata személyesen találkozzon, tapasztalatot cseréljen és tanuljon egymástól. 8 workshop, 13 Campus túra, 16 Networking esemény, valamint a keddtől péntekig tartó szekciók és poszterek sokasága biztosította a konferencia résztvevőinek színes szakmai programot, mely a nemzetközi felsőoktatás aktuális témáival foglalkozott, így pl.  virtuális hallgatócsere, európai egyetemek szövetsége kezdeményezés, az ukrán-oroszi háború következményei, valamint a digitális bizonyítványok értékelése, vagy a tantervek nemzetköziesítése.

A gazdag program mellett a kiállításon több mint 200 kiállító vett részt a világ minden tájáról. A magyar felsőoktatás, így a Miskolci Egyetem is a Study in Hungary brand alatt állította ki nemzetközi oktatási portfólióját.

Sándor Krisztina, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóság vezetője elmondta: kiállítás remek lehetőséget biztosított, hogy növeljük a Miskolci Egyetem nemzetközi láthatóságát, emeljük a mobilitási, nemzetközi hallgatói és nemzetközi projektek számát. Sor került számos meglévő nemzetközi partneregyetemmel megkötött szerződés megújítására, új partneri szerződések előkészítésére, melyek tartalmát a mobilitási együttműködések, illetve kettős diploma programok képezik. Másrészt lehetőséget biztosított az Európai Egyetemek Szövetsége kezdeményezés programba való bekapcsolódás előkészítésére, nemzetközi marketing cégekkel és hallgatótoborzó portálokkal való kapcsolat kiépítésére, a QS és THE Ranking cégekkel való személyes egyeztetésre és természetesen számos nemzetközi jó gyakorlat átvételére, tette hozzá Sándor Krisztina.

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar hallgatói eddig jobbára az ERASMUS program keretében végezhettek külföldön tanulmányokat, de a konferencián szerzett tapasztalatoknak és kapcsolatoknak köszönhetően a jövőben remélhetőleg „double degree” képzésekben is részt vehetnek. Stumpf Éva, a kar képviselőjeként a konferencia kapcsán elmondta: sok előadás szólt a nemzetközi hallgatók problémáiról, integrálásának módszereiről, a helyi közösségek érzékenyítéséről, illetőleg a nemzetközi ösztöndíj programok fenntarthatóságáról.

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar számára ez a részvétel azért volt fontos, hogy személyesen megtapasztaljuk azt, hogy milyen is a nemzetközi kapcsolatépítés színtere egy ilyen nagy volumenű eseményen. Lehetőséget kaptunk olyan előadások és interaktív programokon való részvételre, ahol a mobilitás ösztönzésének módjait mutatták be, felhívták a figyelmünket a GREEN ERASMUS programra, ami a Gépészmérnöki és Informatikai Kar számára kiemelt fontosságú téma, valamint személyes beszélgetéseket folytathattunk különböző, főként, európai egyetemek képviselőivel, összegezte Dr. Voith Katalin.