Digitális tudást mindenkinek!

2022. szeptember 30.

A digitális oktatás módszertanának fejlesztésére, a gyakorlati oktatást segítő digitális infrastruktúra korszerűsítésére, valamint az információtechnológia használatához kapcsolódó hallgatói és oktatói készségek megalapozására közel 3,5 milliárd forintot nyert a Miskolci Egyetem a Széchenyi Terv Plusz pályázatán. A „DigitALL – Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” című projekt célja egy olyan komplex digitális ökoszisztéma kialakítása, amely a képzési tevékenység innovatív támogatásán túl hozzájárul ahhoz is, hogy a diákok gyakorlati tudása még inkább illeszkedjen a munkaerőpiaci elvárásokhoz – hangzott el a program nyitórendezvényén pénteken.

 

 

A digitalizációhoz kapcsolódó fejlesztések az Európai Unió 2030-ig terjedő tervezési programjának is a fókuszába kerültek. Ennek köszönhetően a hazai felsőoktatási intézmények előtt megnyílt egy mintegy 81 milliárd forintos pályázati keret, amelyből közel 3,5 milliárd forintot nyert el a Miskolci Egyetem DigitALL projektje. A forrás nem csak a campus teljes digitális hálózatának a fejlesztését biztosítja, hanem az elméleti és gyakorlati képzésekkel a digitális kultúra színvonalának emeléséhez is hozzájárul. A végeredmény vonzó perspektíva, aminek köszönhetően 3-4 év múlva egy megújult intézmény képét mutatja majd az egyetem – fogalmazott Dr. Horváth Zita rektor a projekt nyitórendezvényén, pénteken.

A DigitALL projektben elnyert forrás teljes egészében felhasználható a kitűzött célokra: az informatikai hálózatfejlesztésre, a digitális eszközpark megújítására és bővítésére, az intézményi szintű egységes, zárt rendszerű távolléti és hibrid oktatást támogató környezet megteremtésére. Mindezt a teljes egyetemi polgárságot érintő digitális készségfejlesztési programok egészítik ki – ismertette a program lényegi elemeit Dr. Szilágyi Roland oktatási rektorhelyettes. A megvalósítandó fejlesztés olyan oktatási innovációs elemeket is tartalmaznak, mint a mesterséges intelligencia használata, ami a képzésekben megszerezhető kompetenciák munkaerőpiaci igényeken alapuló fejlesztéséhez is hozzájárulnak – tette hozzá.

A „DigitALL – Az oktatás digitális átalakítása a Miskolci Egyetemen” című projekt valamennyi elemének a megvalósítása a tervek szerint 2026-ban fejeződik be.

 

A projektről bővebben >>