Ezreknek adott élményt a tudomány

2022. október 3.

A Kutatók Éjszakáján megnyílt a Miskolci Egyetem tudástárháza. Oktatók, doktoranduszok, hallgatók és önkéntesek stábja dolgozott azon, hogy a campusra kilátogatók személyesen tapasztalhassák meg a tudományos munka izgalmas és látványos oldalát. A több mint száz programot kínáló rendezvényre idén is több ezren látogattak ki az Egyetemvárosba szeptember utolsó napján.

A tudomány világát és a kutatási tevékenységet közérthető módon bemutató Kutatók Éjszakája programsorozatot 16. alkalommal rendezte meg a Miskolci Egyetem.

A népszerű, átlagosan 4-5 ezer látogatót megmozgató rendezvény nem csak leendő egyetemistáknak mutatta meg, milyen tudományterületeken megszerezhető tudást kínálnak számukra a karok és intézetek. Korosztálytól függetlenül valamennyi látogató számára egyértelművé válhatott, hogy az egyetemeken folyó kutatások eredményei miként járulnak hozzá a mindennapi élethez: legyen szó akár a megújuló energiákról, a környezet- és vízbázisvédelemről, az újrahasznosításról és a körforgásos gazdálkodásról, a fémtechnológiáról, a mesterséges intelligenciáról és a virtuális világról, az automatizálásról vagy a robotizációról.

Az, hogy nem csak a természettudományos kísérletek, a földfelszín alatti és a digitális világ vagy az elektromobilitás tartogat a kívülállók számára érdekességeket, a társadalom-, a bölcsészet- és az egészségtudományi karok kínálata reprezentálta. Szervezésükben tartottak próbanyelvvizsgákat, volt agyhullám-mérés, röntgenkép-elemzés, izomerősítő vizsgálatok és egyensúlyi tesztek, bűnügyi helyszínelés és próbaper népszokások alapján, vagy éppen eszkimó inukshuk, azaz a sarkvidéki őslakosok emberalakú ábrázolását bemutató tárgyépítés is.

A Kutatók Éjszakája programjában a Miskolci Egyetem mind a nyolc kara, valamennyi kutatóintézete, valamint az egyetemi könyvtár és a Konfuciusz Intézet is részt vett. A rendezvényt Geszti Péter „Best of Geszti” koncertje zárta A zene világnapja előestéjén.