A fenntarthatósági konferencia üzente: "Időbe telik a változás, meg kell érteni a lényeget"

2022. október 4.

Nincsenek eszközeink arra, hogy egy másik bolygóra menjünk, ezért fontos, hogy a fiatalok megértsék a lényeget, mondta a Miskolci Egyetemen rendezett nemzetközi konferencián Prof. Dr. Heriberto Cabezas, Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet kutatója.

A Magyarországon először rendezett, a fenntarthatóság helyi és globális kihívásait elemző Transzatlanti Kutatási és Fejlesztési Eszmecsere a Fenntarthatóságról (TARDIS) világprogram konferenciát a Miskolci Egyetemen tartották szeptemberben. Az Egyesült Államokból, Ausztriából, Írországból, Portugáliából, Horvátországból, az Egyesült Királyságból, a Vatikánból, Belgiumból, Indiából és Magyarországról érkeztek kutatók a háromnapos rendezvényre. Neves külföldi szakembereket kérdeztünk: miben látják a fenntarthatóságot?

Prof. Dr. Heriberto Cabezas, a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetének kutatója úgy fogalmazott: nem lehet gyorsan változtatni a dolgokon, mert az energiaforrások megváltoztatása időbe telik. Nem elég hozzá egy hét vagy akár egy év sem. Időbe telik, amíg alkalmazkodni tudunk a hőmérsékletváltozáshoz.

 

 

A kutató az egyetemi hallgatókat arra bátorítja, hogy gondoljanak át mindent abból a szempontból, hogy hogyan lehet kielégíteni az emberi szükségleteket, miközben a lehető legkevesebb energiát, vizet és erőforrást használunk fel.

„A Föld nem végtelen, nincsenek eszközeink arra, hogy egy másik bolygóra menjünk. A jövőre kell gondolnunk az új anyagokkal. Én optimista vagyok. Gyanítom, hogy az új generáció majd megérti a lényeget”, hangsúlyozta a Prof. Dr. Heriberto Cabezas.