A miskolci zeneoktatás múltja is kötelez

2022. október 4.

Miskolc évszázados zenei múltja előtt is tisztelgett a hangverseny, amelyet a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának növendékei adtak A zene világnapja alkalmából a Zenepalotában. Az esten a kar térségi utánpótlásnevelő iskolája, a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium diákjai is felléptek.

A zene világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész, karmester kezdeményezésére 1975 óta ünnepeljük. A miskolci polgárság zeneszerető közönsége azonban már jóval ezt megelőzően, a 20. század elején bizonyságát adta a zene iránti elkötelezettségének, amikor 1927-ben, részben közadakozásból, palotát emelt a zenének – emlékeztetett Papp Sándor, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának dékánja a hangverseny előtt köszöntőjében. Utalt egyben arra, hogy Miskolcon a szervezett zeneoktatás elindulásának a múltja még ennél is messzebbre, a Zenekedvelők Egyesületének, majd a Miskolci Közművelődési Egyesületnek a megalakulásáig nyúlik vissza. Tevékenységük megkoronázása volt a Városi Hubay Jenő Zeneiskola elindítása a mai Zenepalotában, ahol idővel a szakközépiskolai oktatás, majd 1966-tól a felsőfokú zenei képzés is otthonra talált.
„Az örökség kötelez” - hangsúlyozta a dékán -, hozzátéve: a zeneművészeti kar a növendékek színvonalas oktatásával feladatának tartja a Bartók Béla és Kodály Zoltán nevével is fémjelzett magyar zenei örökség ápolását.
A zene világnapja alkalmából október 3-án tartott hangverseny műsorában Johannes Brahms, Richard Wagner, Bartók Béla, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos és Karai József művei szerepeltek a Bartók Béla Zeneművészeti Kar és a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium zenekarainak, kórusainak és együtteseinek előadásában.