„A váratlan eseményekre is gondolnunk kell”

2022. október 5.

A kíváncsiság, a nyitottság és az optimizmus nélkülözhetetlen egy fiatal számára, amikor a fenntarthatóságról beszélünk - mondta az osztrák Prof. Dr. Rupert Baumgartner a Miskolci Egyetemen rendezett TARDIS világfórumon a közelmúltban.

A Magyarországon először rendezett, a fenntarthatóság helyi és globális kihívásait elemző Transzatlanti Kutatási és Fejlesztési Eszmecsere a Fenntarthatóságról (TARDIS) világprogram konferenciát a Miskolci Egyetemen tartották szeptemberben. Az eseményre érkezett neves külföldi szakembereket kérdeztünk: miben látják a fenntarthatóságot?

Prof. Dr. Rupert Baumgartner, a grazi Technical University professzora úgy fogalmazott: Közép-Európában többé-kevésbé ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenéznünk, legyen szó az éghajlatváltozásról, a biológiai sokféleségről vagy az energiagazdálkodásról. Hozzátette: kulcsfontosságú, hogy megpróbáljuk megtalálni a módját annak, miként függetlenítsük a gazdasági jólét növekedését az erőforrásoktól, hogyan tudjuk újra tervezni az energia rendszert és nagyobb mértékben használni a megújuló energiákat. Az osztrák professzor kiemelte: a fenntartható fejlődés kulcsa, hogy a váratlan eseményekre is gondolnunk kell, hogy ezekkel hogyan tudunk megbirkózni.

És hogy mit tanácsol a fiataloknak? Legyenek kíváncsiak, nyitott szemléletűek, de közben optimisták is.