Egyedülálló komplex tudást ad a Miskolci Egyetem a hazai nyersanyagok feltárásához (Videóval frissítve!)

2022. október 7.

A Covid-helyzet és az orosz-ukrán konfliktus rávilágított arra, hogy az energia- és nyersanyagellátási láncok sérülékenyek. A hazai nyersanyagforrások feltárásában szeretne éllovas lenni a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara - hangzott el a Regionális nyersanyagforrásaink címmel rendezett konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Bizottságának székházában rendeztek október 6-án.

A megújuló energiatermelés az elmúlt évtizedekben a háttérbe szorította a fosszilis energiahordozók, köztük a szén felhasználását. A Covid-járvány, majd az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult gazdasági és energiaválság nyomán azonban ismét felmerült a hazai szénvagyon hasznosítási lehetőségeinek újragondolása, a szénbányászati tevékenység újraindítása. A hazai szénbányászatnak erre akkor van esélye, ha fenntarthatósági alapelvek mentén tudja megfogalmazni a jövőjét – fogalmazott a konferencia megnyitóján Bánné Dr. Gál Boglárka, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke. Ezt igyekszik segíteni az újra életre hívott megyei szénbányászati klaszter, amelyben szerepet vállalt a Technológiai és Ipari Minisztérium és a Miskolci Egyetem a Műszaki Földtudományi Kara.
„Magyarországon Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendelkezik a legnagyobb szénvagyonnal. A Miskolci Egyetem részéről adott a kutatóbázis ennek feltáráshoz és a hasznosításhoz. A mérnökök, kutatók, egyetemi oktatók tudása lehetőséget ad a meglévő erőforrásaink 21. századi módon történő hasznosítására, energiaellátásunk biztonságának megteremtésére” – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

„Meghatározó nehézipari központként néhány évtizeddel ezelőtt még jelentős szerepet töltött be a borsodi régió az ország gazdasági életében. A jelenlegi világfolyamatok, az energia kiszolgáltatottság ezt a szerepkört újra megerősíthetik” – mondta Prof. Mucsi Gábor, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja a megnyitón. Meglátása szerint a mai kor gazdasági és energetikai kihívásaira megoldásokat kínál mások mellett a tisztaszén technológia, a körforgásos gazdaság megteremtése és a hulladékhasznosítás, amely területeken a Miskolci Egyetem egyedülálló komplex tudással, jól felszerelt laboratóriumokkal, nemzetközileg is elismert oktatókkal rendelkezik.
„Amíg korábban a szén és az érc voltak a legfontosabb stratégiai nyersanyagok, addig napjainkban egyre nagyobb szerep hárul a hulladékoknak mint másodlagos felhasználású anyagoknak a nemzetgazdasági szempontból fontos haszonanyaggá alakítására. De igaz ez az ellátási lánc széles spektrumára, amibe beletartozik a nyersanyagkutatás, -kitermelés, -feldolgozás, a kohászat, az anyagtudomány, a gépészet, határterületként pedig annak társadalomtudományi, gazdasági és jogi vonatkozásai. A Miskolci Egyetem ebből a szempontból egyfajta multidiszciplináris központként tudja segíteni a folyamatokat” – fogalmazott a dékán.

A rendezvényt Riz Gábor ózdi országgyűlési képviselő, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos előadása zárta.