Magyarországot a Miskolci Egyetem képviselte a nemzetközi logisztikai konferencián

2022. október 11.

Magyarországról egyedül a Miskolci Egyetem vett részt a Belgrádban megrendezett XXIV. Nemzetközi Anyagkezelési, Építési és Logisztikai Konferencián (Conference on  Material Handling, Constructions and Logistics), amelynek célja, hogy elősegítse az együttműködésen alapuló kutatásokat az akadémiai kutatóintézetek és a technológia megoldásokat szolgáltatók között. Egyetemünket a Logisztikai Intézet részéről Prof. Dr. Illés Béla képviselte, aki a konferencia tudományos bizottságának egyedüli magyar tagja.

Az anyagmozgató berendezések és szállítótechnológiák, az építőipari és bányászati ​​berendezések, a logisztikai és intralogisztikai, a kikötői és tengeri logisztikai rendszerek, valamint az építkezéseket és a tervezési mérnöki területeket érintő kutatási eredményeket, projekteket és trendeket bemutató nemzetközi konferenciát kétévente rendezik meg a Bécsi Műszaki Egyetem és a Belgrádi Egyetem szervezésében. A tanácskozás rangját jelzi, hogy az előadásokra előzetes bejelentkezés és zsűrizés után fogadnak el cikkeket.
Az idén Szerbiában, szeptember 21-23. között megtartott konferencián 10 ország meghatározó 18 egyeteme képviseltette magát, többek között a stuttgarti, a bécsi, a grazi, a dortmundi, a duisburgi, a leobeni és a wroclawi. Köztük egyedüli magyarként a Miskolci Egyetem Logisztikai Intézete, amelynek professzora, Dr. Illés Béla tartott közös előadást Dr. Vida Lászlóval, az SBS Kft. fejlesztési vezetőjével. Előadásukban egy új típusú vasúti-közúti intermodális konténeres szállítási modellt és azt kiszolgáló konténerkezelési eljárást mutatták be. Az előadást követően számos kérdés kaptak, érkezett egy kínai megkeresés, illetve felkérést kaptak Angliából egy kikötői logisztikai témájú könyv egy fejezetének megírására.
A belgrádi találkozón résztvevő, és a témához kapcsolódó Hong Kong-i, duisburgi, dortmundi, és miskolci egyetemről elhangzott előadásokat egy decemberben rendezendő európai konferenciára is meghívták.
A Miskolci Egyetem számára elismerés, hogy ilyen egyetemek között szerepelhetett. Ez tovább erősíti a Logisztikai Intézet által korábban kialakított kapcsolatokat, amelynek köszönhetően ez évben is több oktató tudott német és osztrák egyetemekre oktatási/kutatási célból kiutazni.